Vjesnik: 07. 06. 2006.

Prebačeno 7236 sudskih predmeta

ZAGREB - Kako bi se ubrzalo rješavanje sudskih predmeta, Vrhovni sud donio je odluku o prebacivanju neriješenih slučajeva s opterećenih, na manje opterećene sudove.

Podaci Vrhovnog suda pokazuju da je od početka godine pa do kraja travnja preseljeno 7236 građanskih i kaznenih i prekršajnih predmeta, i to uglavnom s najopterećenijih sudova - zagrebačkog Općinskog, splitskog Županijskog, ali i iz manjih sudova koji imaju velik broj neriješenih predmeta, kao što su županijski sudovi u Velikoj Gorici i Zlataru, Prekršajni u Dugom Selu.

Najviše, 2041 sudski kazneni prvostupanjski predmet, što ne iznenađuje, raspodijeljen je sa zagrebačkog Općinskog suda uglavnom na sudove u okolici, u Zagorju, pa sve do Novske, Petrinje i Gline. Sa splitskog Županijskog suda prebačeno je 2000 civilnih predmeta drugog stupnja, i to, osim Dubrovnika, i na udaljene sudove županijske sudove u Osijeku, Bjelovaru i Varaždinu.

Sa Županijskog suda u Velikoj Gorici, 1400 takvih predmeta prebačeno je na sudove istog stupnja u Karlovcu, Požegi, Sisku te Vukovaru. Među sudovima s brojnim zaostacima kaznenih predmeta je i Općinski sud u Poreču, čiji predmeti su raspoređeni okolnim sudovima u Bujama, Buzetu, Labinu i Rovinju. Zanimljivo je da Županijski sud u Zagrebu više nije neažuran, jer je tom sudu tridesetak predmeta preseljeno sa Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Među prebačenim predmetima, niti jedan nije stariji od tri godine. U Vrhovnom sudu naglašavaju da su preseljeni teži sudski predmeti, te da među njima nema tipskih koji se brzopotezno rješavaju, kao što su, primjerice, tužbe zbog neisplate dara za djecu, kakve su prije nekoliko godina zatrpavale sudove.

Seljenje predmeta iziskuje i dodatne troškove iz državnog proračuna jer se svim strankama u postupku, odvjetnicima, tužiteljima nadoknađuju putni troškovi, koji će sigurno biti znatni, pogotovo kad se postupci sele na udaljene sudove.

Đuro Sessa, sudac zagrebačkog Županijskog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, kaže da je nesporno da će nastati novi troškovi, no najskuplje je ako se sudski predmeti ne rješavaju.

Biljana Bašić