Vjesnik: 07. 06. 2006.

Vatikan želi Hrvatsku što prije u EU

Lajolo je izrazio zadovoljstvo što hrvatska vlada dijeli mišljenje Svete Stolice o potrebi suradnje sa zemljama u regiji

Sveta Stolica podržava ulazak Hrvatske u EU, Hrvatsku smatra prirodnim dijelom Europe, pa nema razloga za bilo kakve odgode«, rekao je u utorak u Zagrebu tajnik za odnose s državama Svete Stolice Giovanni Lajolo nakon susreta s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

Mons. Lajolo prihvatio je poziv hrvatske šefice diplomacije za snažnijom suradnjom Hrvatske i Svete Stolice u kulturi. Izrazio je zadovoljstvo što hrvatska vlada dijeli mišljenje Svete Stolice o potrebi suradnje sa zemljama u regiji, posebno bivše Jugoslavije, da iza sebe ostave prošlost, postignu bolje razumijevanje i prijateljstvo te zajednički rade na općem dobru.»Sada svaka zemlja u regiji može pokazati vlastite potencijale u izgradnji bolje budućnosti« rekao je mons. Lajolo dodajući kako je to mišljenje Svetog Oca. Izrazio je zadovoljstvo i provedbom konkordata s Hrvatskom, ali je dodao da »poteškoće uvijek postoje«. »Crkva možda ima kakve primjedbe na brzinu provedbe, ali postoje objektivne poteškoće i mi se ni na koji način ne prigovaramo i zadovoljni smo provedbom tog ugovora«, rekao je. Dodao je da Vatikan nije član EU, ali slobodno izražava mišljenje, a Katolička crkva je prisutna u svakoj državi EU-a. »Odnosi Hrvatske i Vatikana su izvrsni i u stalnom usponu, a Svetoj Stolici zahvalni smo na potpori koju nam je ukazivala od stjecanja neovisnosti i zadovoljni smo što Benedikt XVI. nastavlja politiku Ivana Pavla II. kojeg smatramo našim zaštitnikom«, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

U sklopu teme o kulturnoj suradnji bilo je riječi o nekoliko izložbi o poznatim Hrvatima koje će uskoro biti organizirane u Vatikanu, a također i o nastavku suradnje između diplomatskih akademija, o sudjelovanju vatikanskih predavača u radu Hrvatske diplomatske akademije u Zagrebu i Dubrovniku. Mons. Lajolu u utorak je primio i premijer Ivo Sanader, a održao je i predavanje o diplomaciji Svete Stolice u dvorani HAZU. »Priključenje Hrvatske EU nije samo priznanje povijesnog identiteta Hrvatske i priznanje političke realnosti nego i kulturno obogaćenje za EU«, istaknuo je Lajolo.

Bruno Lopandić, Gordan Pandža