Jutarnji list: 07. 06. 2006.

Suljić će surađivati u istrazi protiv Merčepa

Pišu: Ivanka Toma, Željko Petrušić

Teško bolesni bjegunac, egzekatur u tzv. Merčepovoj postrojbi, predao se u Haagu i čeka na izručenje Hrvatskoj

ZAGREB - Munib Suljić (43), egzekutor u tzv. Merčepovoj postrojbi, želi surađivati s Državnim odvjetništvom u istrazi za ratni zločin koja se vodi protiv Tomislava Merčepa.

Budući da je Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda u Haagu u veljači tu istragu prepustilo Državnom odvjetništvu RH, Suljić je procijenio da mu je najbolji put za suradnju preko haaških istražitelja, pa se u četvrtak pojavio na Haaškom sudu i tamošnjim tužiteljima izjavio da ima što reći o ratovanju Merčepove postrojbe.

Haaško tužiteljstvo o tome je odmah izvijestilo glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, no kako je Hrvatska za Suljićem raspisala tjeralicu (osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila), bili su obavezni pozvati nizozemsku policiju.

Policajci su došli i formalno ga uhitili, no nije bilo nikakve primjene sile, niti je Suljić ozlijeđen prilikom hapšenja, kako to tvrdi glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, nego je zbog teškog zdravstvenog stanja priveden u bolnicu. Premda je u bolesničkoj postelji, Suljić je u ovom trenutku formalno u ekstradicijskom pritvoru i čeka rješavanje svog statusa.

Kako bi utvrdilo koliko je Suljić spreman govoriti i što uopće može izjaviti u kontekstu istrage protiv Merčepa, Državno odvjetništvo je putem instituta međunarodne pravne pomoći (dakle, preko Ministarstva pravosuđa) nizozemskim vlastima uputilo hitan zahtjev da im se omogući razgovor s njim. Čim se ta procedura riješi, Bajić će poslati u Haag jednog od svojih tužitelja koji su angažirani u istrazi protiv Merčepa.

Zbog neistinitog priopćenja glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna da je nizozemska policija uhapsila Muniba Suljića, da je primijenila silu i da je Suljić pritom ozlijeđen, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je, kako neslužbeno doznajemo, intervenirao kod ravnatelja policije Marijana Benka. Naš izvor kaže da je Bajić zvao Benka i tražio da hitno povuče netočnu informaciju i naloži njen ispravak. Tomislav Merčep je preko posrednika poručio da neće komentirati predaju Muniba Suljića i njegovo moguće davanje iskaza Haaškom tužiteljstvu.

U materijalima koje je prikupilo Haaško tužiteljstvo i u veljači ih predalo Bajiću, Merčepa se ozbiljno sumnjiči da je odgovoran za ratni zločin počinjen u ljeto 1991. u Vukovaru, odnosno za ubojstva i nestanak oko 30 srpskih civila.

No, u materijalima koji su stigli iz Haaga Merčepa se dovodi u vezu i s drugim djelima koje su počinili pripadnici njegove postrojbe u 2. paviljonu Zagrebačkog velesajma, gdje su se dovodili zagrebački Srbi, ali i nekolicina Hrvata, mučili i zlostavljali, a potom prebacivali na područje Pakračke poljane, gdje su likvidirani.

Ako želi sudjelovati u istrazi protiv Merčepa, može se očekivati da će Suljić u razgovoru s tužiteljima prije svega razjasniti Merčepovu ulogu u zločinima počinjenim na Velesajmu i u Pakračkoj poljani jer u vrijeme zločina u Vukovaru navodno još nije bio uz Merčepa. Naime, za te se događaje sudski postupci u Hrvatskoj vode godinama, ali protiv egzekutora, dok Merčepova uloga kao zapovjednika postrojbe nikada nije dovedena u pitanje.

U prilog tezi da Suljić namjerava dati iskaz upravo o Merčepovoj ulozi u zločinima koje je činila njegova postrojba ide i činjenica da se javio Haagu, i to desetak dana nakon što je objavljena informacija da je hrvatskom pravosuđu prepuštena istraga protiv Merčepa.

Nadalje, Suljić je teško bolestan (navodno ima šećernu bolest i vodu u plućima) i u bijegu mu je teško, ili gotovo nemoguće, osigurati skupe liječničke tretmane.

Suradnjom s tužiteljstvom možda bi se mogao nagoditi oko smanjenja 12-godišnje zatvorske kazne, a osigurao bi si i liječenje. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi, sve su to vrlo vrijedni razlozi zbog kojih bi napokon mogao posvjedočiti o Merčepovoj ulozi u zločinima koje je činila njegova postrojba.

Za Suljićem je raspisana tjeralica nakon donošenja nepravomoćne presude na Županijskome sudu u Zagrebu u rujnu prošle godine.

Naime, optuženici su se u ponovljenom postupku branili sa slobode te su uglavnom dolazili na suđenje. No, prilikom izricanja presude nisu došli ni Suljić ni Igor Mikola, a s obzirom na to da ih policija nije pronašla na prijavljenim adresama, za njima su raspisane tjeralice.

Suljić je u međuvremenu, u listopadu prošle godine, dao intervju za Slobodnu Dalmaciju. Tada je navodno bio u Njemačkoj, no prema neslužbenim informacijama iz Interpola, sumnjalo se da se Suljić skriva na području Belgije te da je odlazio u Slovačku. Mikoli se pak izgubio svaki trag.  Munibu Suljiću Vrhovni je sud u svibnju podigao kaznu s deset na 12 godina zatvora u slučaju Pakračke poljane.

Proglašen je krivim i osuđen za ubojstvo nepoznatog muškarca po nadimku Saša potkraj 1991. godine kod Pakračke poljane, što se nije tretiralo kao kazneno djelo ratnog zločina. Žrtva je tijekom suđenja imala ime i prezime, Aleksandar Antić, pripadnik HV-a, kojega su optuženi sumnjičili da špijunira za srpsku stranu.

No, posmrtni ostaci ubijene osobe, koju su dvojica zatvorenika zakopala na jednoj livadi, a čuli su samo njegov nadimak Saša, nisu pronađeni ni nakon višestrukih iskapanja, tužiteljstvo je pred kraj suđenja odustalo od punog identiteta žrtve.

Uz Suljića kao supočinitelj istog ubojstva na osam godina zatvora osuđen je Siniša Rimac, koji je jedini s objave presude odveden u pritvor, dok je Igor Mikola, koji je još u bijegu, za pomaganje pravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Prema presudi, njih su trojica jedne noći potkraj 1991. odveli Sašu na jednu livadu gdje su dva zatvorenika, poslije svjedoka, iskopali jamu. Upravo su ti zatvorenici, iako su u nekoliko navrata mijenjali iskaze, prepoznali trojicu optuženika.

Iako su se te noći bojali da će i sami završiti u jami, posvjedočili su da je Suljić prvi pucao u Sašu. Kada je oštećeni pao u raku i počeo krkljati, Suljić je rekao: “Vidi gada, vidi gada”. Nakon toga su u Sašu zapucali i on i Rimac. Igor Mikola, kako je utvrđeno, nije pucao, ali im je u svemu pomagao, počevši od odvođenja žrtve iz zatvora u Pakračkoj poljani.

Suljić može zatražiti konzularnu pomoć

Za Munibom Suljićem bila je raspisana međunarodna tjeralica pa su nizozemske vlasti bile dužne o tome izvijestiti ured Interpola Zagreb, odnosno MUP RH, rekla je danas Ivana Crnić, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova. Dodala je da će se Ministarstvo vanjskih poslova u slučaj uključiti kada Suljić osobno zatraži da to učine. U tom slučaju MVP će Suljiću pružiti konzularnu pomoć koja uključuje službeno izvješćivanje rodbine, traženje odvjetnika i drugo.    (D. B.)

Haag odbio komentirati ispitivanje Muniba Suljića

Anton Nikiforov, glasnogovornik Ureda tužiteljstva, potvrdio nam je da je Haaški sud upoznat s činjenicom da se Munib Suljić nalazi u Nizozemskoj, ali je rekao da Haaški sud ni na koji način nije povezan sa Suljićem. - Mi znamo da je riječ o čovjeku koji je tražen u Hrvatskoj, ali s njime nemamo nikakve veze, rekao je Nikiforov. - Suljića su uhitile nizozemske vlasti i sada je, koliko nam je poznato, u tijeku proces izručenja Hrvatskoj, što znači da je riječ o odnosu između dviju država, pojasnio je Nikiforov.

Dodao je da “tužiteljstvo Haaškog suda nije u to ni na koji način uključeno”, odbivši komentirati je li Suljić sada bio u kontaktu s istražiteljima i tužiteljima Haaškog suda. Jednako tako, odbio je reći je li Suljić do sada bio u kontaktu s istražiteljima Haaškog suda ponovivši uobičajenu tvrdnju da Ured tužiteljstva ne komentira i ne daje informacije o istragama.

No, poznato je da je Suljić ranije bio u kontaktu s istražiteljima i da je to bilo u istrazi koja se bavila i Tomislavom Merčepom, a Haaški sud je zbog svoje izlazne strategije koja predviđa okončanje prvostupanjskih suđenja do 2008. godine i prestanak rada Suda 2010. godine odustao od tog postupka i prepustio kazneni progon hrvatskom pravosuđu.    (B. V.).

Vekić: Nisam potpisivao naredbe za zločine

Najave Muniba Suljića da posjeduje zapovijedi koje ga oslobađaju odgovornosti, a koje je potpisao Ivan Vekić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, Vekić je danas prokomentirao vrlo rezignirano rekavši kako je potpisao sve što je kao ministar trebao potpisati.

- Na mjestu ministra bio sam od 1. kolovoza 1991. do 15. travnja 1992. godine. U tom sam vremenu potpisao mnogo toga. No, naredbe da se čine bilo kakvi zločini sigurno nisam potpisivao. Ako su zločini bili činjeni, to je tisuću posto bilo bez moga znanja. Treba vidjeti o kakvim se to zapovijedima radi.

To što se Munib Suljić i još neki drugi danas izvlače na naredbe nadređenih, to je druga priča. Toga su se mogli sjetiti i prije pet, deset ili 15 godina, ali nisu. Potpuno je logično da danas, kada su iza brave ili im brava opasno prijeti, traže sve moguće načine da spase sebe i odgovornost za ono što su činili prebace na drugoga - izjavio je Vekić.    (V. T.)