Vjesnik: 07. 06. 2006.

Vlada SFRJ prebacivala vreće novca na Cipar

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Ciparska banka Laiki bila je umiješana u ilegalni transfer milijardi dolara iz Srbije na Cipar tijekom 1990-tih godina, dok je na snazi bio međunarodni embargo protiv krnje Jugoslavije, javlja u utorak s tog otoka Financial Times. Vladan Batić je izjavio na sudu u Nikoziji da je jugoslavenska vlada prebacivala »vreće i kovčege« gotovine iz Beograda na Cipar i polagala novac na račune u banci Laiki, prenosi britanski list. »Piloti, pa i putnici, vidjeli su te vreće«, izjavio je Batić.

»Nigdje na svijetu se državni novac ne prebacuje na taj način u drugu državu«, dodao je bivši ministar te upitao: »Kako ciparska središnja banka objašnjava to pranje novca?«

Vjeruje se da je više od tri milijarde dolara bilo prebačeno iz Srbije u banku Laiki (koja se ranije zvala Ciparska narodna banka).

Batić, koji je mnoge podatke dobio od haaške tužiteljice Carle del Ponte, optužuje vlasti na grčkom dijelu Cipra da su bile umiješane u tu ilegalnu operaciju.

On je nastupio kao svjedok u parnici koju je protiv ciparskih vlasti poveo Predrag Đorđević. Taj srpski poslovni čovjek traži od bake Laiki odštetu od, preračunato, milijun kuna tvrdeći da je ona ilegalno zadržala njegov novac na svome računu.

Jasna Zanić Nardini