Vjesnik: 07. 06. 2006.

Tvrtke grade vrtiće za djecu zaposlenika

Vip, Ericsson Nikola Tesla, Hypo banka i Siemens odlučili su u Hrvatskoj primijeniti europsku praksu i svojim djelatnicima olakšati smještaj djece u vrtiće

Na prvom katu Hypo Alpe Adria Centra na Slavonskoj aveniji u Zagrebu uskoro će osvanuti vjerojatno najmoderniji vrtić u zemlji s otvorenom terasom, većom zelenom površinom ograđenom visokom ogradom, bazenom i mnoštvom igračaka. Iako će vrtić biti otvorenog tipa, djelatnici ove kompanije imat će prednost pri upisu svoje djece.

Vip, Ericsson Nikola Tesla, Siemens i Hypo prve su kompanije koje su u Hrvatskoj odlučile primijeniti europsku praksu i svojim djelatnicima olakšati smještaj djece u vrtiće. Jedna od karakteristika takvih vrtića, koji mogu biti privatni (vlasnik tvrtka) ili djelomično privatni (drugi dio vlasništva ima grad), usklađeno je radno vrijeme s boravkom djece u vrtiću, a koje mamama i tatama olakšava spoj privatnog i poslovnog života.

»Ideja je sjajna, ali pod uvjetom da djeca djelatnika tvrtki pohađaju vrtić pod istim zakonskim uvjetima kao i ostala djeca ili s višim standardima uz veća izdvajanja«, kaže načelnica za predškolski odgoj u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Marija Ivanković.

Cijenu usluge privatnih vrtića slobodno će formirati tvrtke, no uz preporuku Ministarstva da ona bude prihvatljiva za roditelje. Uz to, Ministarstvo će, jednako kao i sve druge privatne vrtiće, i njih sufinancirati s po 750 kuna po djetetu. Neke tvrtke pak najavljuju da će i same participirati u cijeni vrtića i tako olakšati roditeljima.

Osim što otvaraju moderne vrtiće, financiraju opremu i plaćaju nove tete, tvrtke na taj način djelomično oslobađaju prostor prebukiranih vrtića u vlasništvu gradova i županija, ističu u Ministarstvu. Samo je u Zagrebu ove sezone na listama čekanja ostalo oko 1500 mališana, pa je svaka privatna inicijativa, slažu se gradske vlasti i Ministarstvo, dobrodošla. Ministarstvo, kako ističe Marija Ivanković, pozdravlja i fleksibilizaciju radnog vremena takvih vrtića. Naime, od početka suradnje Ericssona i zagrebačkog vrtića »Bajka«, taj vrtić uvodi smjenski program i radno vrijeme od 6 do 22 sata!

Projekt u Europi poznat godinama (Hypo banka u Klagenfurtu ima cijeli vrtić namijenjen samo zaposlenicima), kod nas je novina, no čini se da su ga prepoznali i ostali gradski i privatni vrtići. Naime, postojeći vrtići s manjim skupinama djece, ako imaju prostor, itekako su zainteresirani za potpisivanje ugovora s velikim tvrtkama.

Dječji vrtić »Šuma Striborova«, sagrađen u sklopu Vipnetova kompleksa, također je otvorenog tipa što znači da se mogu upisati i djeca roditelja koji nisu Vipovi djelatnici. Kako kažu u Vipu, iskustva drugih tvrtki iz Europe i svijeta su ta da je jedan od većih dobrobiti za zaposlenike vrtić otvoren u tvrtki. To otprilike znači da se, dok mama radi, iza vrata njezina ureda dijete igra s ostalom djecom.

»Vrtić se još gradi, no odziv zaposlenika je zasad dobar. Mnogo veći odziv očekujemo početkom nove pedagoške godine. Na ovaj se način upotpunjuju interne usluge prema zaposlenicima, a utječe se i na njihovo zadovoljstvo tako što im se omogućava da fleksibilnije planiraju svoj privatni i poslovni život«, kažu u Hypo banci.

Prema riječima Biserke Bucković iz zagrebačkoga gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, u tijeku su pregovori s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, koja planira potpisati ugovor s vrtićem »Bajka« na zagrebačkoj Trešnjevci. Ericsson bi osigurao smještaj za po jednu vrtićku i jasličku skupinu, odnosno za djecu djelatnika te tvrtke.

»Budući da u vrtiću postoji prostorna mogućnost za takav oblik suradnje, radno vrijeme bit će prilagođeno potrebama djelatnika«, kaže Bucković. U tom će slučaju tvrtka platiti dodatno opremanje vrtića te novi kadar.

Mirela Lilek, Anita Končar