Večernji list: 07. 06. 2006.

PROŠIRENJE Europski se povjerenik, podilazeći Francuzima, suprotstavio Vanhanenu

Rehn: Hrvatska neće u EU prije kraja desetljeća

Autor: Stojan de Prato

Govoreći jučer poslijepodne u Parizu članovima Odbora za Europsku uniju francuske Narodne skupštine i Senata, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn ustvrdio je da Hrvatska neće postati članicom EU prije kraja desetljeća.

Nakon Bugarske i Rumunjske, koje su zaključile Pristupni ugovor u 2005., nijedan se drugi novi pristup ne predviđa tijekom sljedećih godina, u svakom slučaju ne prije kraja desetljeća ustvrdio je Rehn. Dodao je da je "sljedeća zemlja na redu vjerojatno Hrvatska".

Kažem vjerojatno jer ta zemlja mora prethodno ispuniti sve zahtijevane uvjete objasnio je. Rehn se tom izjavom izravno suprotstavio sljedećemu predsjedatelju EU, finskome premijeru Mattiju Vanhanenu, koji je ustvrdio da se Hrvatska, nakon što zaključi pristupne pregovore, ne smije ostaviti pred vratima.

No, kako Rehn ne provodi vlastitu, nego politiku o kojoj se dogovore države članice, bit će da je svoju izjavu prilagodio svojoj procjeni onoga što bi francuski parlamentarci željeli čuti. Stoga je i napomenuo da će pristupni pregovori s Turskom biti "dugi i bez zajamčena ishoda". Isto je ustvrdio i za zemlje "zapadnoga Balkana koje su još na vrlo ranome stupnju odnosa s Unijom".

Međutim, za "zapadni Balkan", za razliku od Turske, države članice odlučile su, a i Rehn je to još prošloga tjedna u Bruxellesu izjavio, da "ima jasnu i opipljivu europsku perspektivu". I sada je u Parizu, posve suprotno prethodnim riječima, ponovio da će EU "držati zadanu riječ"!?