Večernji list: 07. 06. 2006.

AFERE Državno odvjetništvo traži kriminalističku obradu bivšeg ministra poljoprivrede

Pankretić pod istragom za PIK

Autor: Zvonimir DESPOT

Općinsko državno odvjetništvo u Vrbovcu, kako nam je potvrđeno, zatražit će od policije kriminalističku obradu bivšeg ministra poljoprivrede iz HSS-a Božidara Pankretića, njegova zamjenika Tomislava Ledića, profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu dr. Ivana Koprića, gradonačelnika Vrbovca iz HDZ-a Vladimira Bregovića te saborskog zastupnika HDZ-a Damira Sesvećana.

Najnoviji je to epilog borbe sad već 347 malih dioničara PIK-a Vrbovec koji su protiv spomenute petorice 30. svibnja predali dopunu kaznene prijave u kojoj ih optužuju za zloporabu položaja i ovlasti. Prvobitna je kaznena prijava otišla već u siječnju ove godine protiv trojice bivših predsjednika uprave PIK-a: Zlatka Stepančeka, Željka Blaževića i Bojana Bevca.

Otkup dionica

Mali dioničari PIK-a uzbunili su, naime, nedavno Ured predsjednika, Vladu, Državno odvjetništvo i Hrvatski fond za privatizaciju pismom u kojemu upozoravaju da su opljačkani za najmanje osam milijuna eura. Radnici PIK-a počeli su, naime, otkupljivati dionice tvrtke od 1993. godine.

PIK je svaki mjesec s plaće skidao novac za dionice i trebao ga je uplaćivati Fondu za privatizaciju. Oni su tek poslije doznali da PIK od 20. veljače 2000. do 1. veljače 2001. nije uplaćivao novac oduzet od njihove plaće za dionice, a od toga datuma prestali su im oduzimati od plaće.

Tako nisu stekli uvjete za vlasništvo nad dionicama te su izgubili stečena prava glasovanja malih dioničara u Skupštini. Radnici ni o čemu nisu bili obaviješteni, a novac im nikad nije vraćen. No, najveću su štetu pretrpjeli kad je Skupština PIK-a 10. svibnja 2002. smanjila vrijednost dionice sa sto maraka na samo 14 lipa!

Strah od otkaza

Mali dioničari, kojih bi u prijavi bilo i više da oni koji još rade u PIK-u ne strahuju od otkaza, Pankretića optužuju da je kao ministar i član Nadzornog odbora Fonda za privatizaciju utjecao na održavanje takva nezakonita stanja i omogućio njegovo provođenje. Koprić je prijavljen kao bivši predsjednik NO-a PIK-a, a Ledić kao član.

Bregović je pak od 2004. do 2005. bio predsjednik uprave, a Sesvećan predsjednik NO-a, a mali dioničari optužuju ih da su u dogovoru s ostalima omogućili prodaju PIK-a za samo milijun kuna iako su bili "svjesni takvog nelegalnog stanja". PIK je, naime, prodan Agrokoru Ivice Todorića.

Mali dioničari, koje predvodi Vedran Hrabak, pokrenuli su se kad su u listopadu prošle godine od direktora Dušana Tomaševića dobili potvrdu da danas njihova dionica nominalno iznosi sto kuna. To im je bio znak za uzbunu.

Oni zahtijevaju ponovnu reviziju pretvorbe i privatizacije PIK-a. Ne očekuju da ih vrate za dioničare PIK-a ili da ih namiri Todorić, ali traže svoj novac, makar i u nekim drugim dionicama. Na potezu je pravna država.

Politički zaštitnici Bojana Bevca

Policija je prošle godine osumnjičila i bivšeg predsjednika uprave Bojana Bevca za niz pronevjera. Bevc je trenutačno pritvoren u zagrebačkom Remetincu, a uhićen je u Austriji. Policija ga je osumnjičila da je gospodarskim zloporabama oštetio PIK za gotovo 17 milijuna kuna.

U PIK-u tvrde da je Bevcov krizni menadžment od 2001. do 2004. iza sebe ostavio dugove od oko 450 milijuna kuna. No, Bevc je imao i svoje političke zaštitnike. Dokumenti pokazuju da je Pankretić preporučio Bevca, a da je sve blagoslovio tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Pankretić: Ne znam o kojim je dionicama riječ

Ne znam kakve bih ja imao veze s time. To su gluposti. Tim je riječima bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić odgovorio na optužbem odnosno dopunjenu kaznenu prijavu protiv njega. Ističe kako ne zna o kojim se dionicama uopće rad jer kad je država 2000. godine preuzela PIK Vrbovec, tvrtka je bila za stečaj.

PIK je tada bio u dugovima od milijardu kuna, a sva njena imovina je vrijedila pola tog duga- kazao je Pankretić. Dodao je kako je nakon preuzimanja država sanirala dugove tako su se dobavljači, banke, radnici te sama država, odrekli svojih potraživanja.

Sesvečan: Najlakše je podnijeti kaznenu prijavu

Pojma nemam o čemu je riječ u kaznenoj prijavi. Najlakše je podnijeti kaznenu prijavu. Kazao je u jučerašnjem razgovoru HDZ-ov saborski zastupnik Damir Sesvečan koji je u svibnju 2004. godine sjeo na mjesto predsjednika Nadzornog odbora PIK-a Vrbovec.

- Kad smo došli na vlast država je već bila gotovo stopostotni vlasnik PIK-a. Istina je da su dionice 2000. bile potpuno obezvrijeđene i znam da je bila smanjena vrijednost temeljnog kapitala. - kazao je Sesvečan dodajući kako ne zna zbog čega je podnesena kaznena prijava.