Vjesnik: 08. 06. 2006.

London ne podupire odvajanje RS

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Britanski veleposlanik u BiH Matthew Rycroft zatražio je od Safeta Halilovića, dopredsjednika Silajdžićeve Stranke za BiH da odmah povuče izjavu o tome da dijelovi vlade Velike Britanije podržavaju secesionistička nastojanja Republike Srpske (RS).

Rycroft je posve odbacio Halilovićeve navode i, kako je priopćeno iz britanskog veleposlanstva rekao da je tvrdnja bosanskog političara »neodgovorna i potpuno netočna izjava koja bi odmah trebala biti povučena«.

Halilović je zapravo reagirao na prošlotjedno pisanje londonskog The Timesa o mogućoj pojavi novih država u Europi do 2020. godine. Tekst, čiji je povod referendum u Crnoj Gori, je ilustriran zemljovidom u koji su ucrtane i »Herceg Bosna« i »Republika Srpska« koje bi navodno također mogle krenuti putem samostalnosti.

Safet Halilović je u izjavi za Dnevni avaz rekao da je »riječ o kartografskom brisanju BiH s političke mape Europe do 2020. godine, što nije ni slučajna ni bezazlena novinarska maštarija nego demonstracija stvarnih političkih ciljeva određenih britanskih diplomatsko-obavještajnih krugova prema BiH, njezinom suverenitetu i teritorijalnom integritetu«.

Upravo povlačenje ove izjave traži veleposlanik Rycroft. No, Halilović tvrdi kako ju neće povući, te da je vjerojatno riječ o nesporazumu: »U onome što je objavljeno, vlada Velike Britanije nigdje nije spomenuta, a kamoli optužena za podršku secesionizmu«, rekao je Halilović dodajući da je riječ o diplomatsko-obavještajnim krugovima kojih ima u svim zemljama i koji djeluju u ime vlastitih ciljeva. »Podsjetio sam da je bilo perioda kad su dijelovi britanskih obavještajno-diplomatskih krugova također stajali na sličnom stanovištu, što nije bilo dobro ni za BiH ni za regiju. A da je to točno, dovoljno je podsjetiti se na ulogu Roberta Owena, posrednika u rješavanju drame u BiH«, tvrdi Halilović.

Čini se da su reakcije u BiH na tekst u The Timesu posebno oštre zbog aktualne radikalizacije političke situacije u državi, nakon što je premijer RS Milorad Dodik spomenuo da bi bosanski Srbi trebali dobiti pravo na odcjepljenje. Također, dio političke javnosti u BiH i dalje ima velike rezerve spram uloge britanske politike i obavještajaca u BiH.

Alenko Zornija