Slobodna Dalmacija: 08. 06. 2006.

OTKRIVAMO KAKO SU MINISTAR GOSPODARSTVA I PREDSJEDNIK UPRAVE GORAN VUKASOVIĆ PRIHVATILI UGOVOR ZA ČETIRI PANAMAX TANKERA

Slučaj Brodosplit: I Vukelić u aferi s 4 milijuna USD

ZANEMARILI UPOZORENJA "Slobodna" u posjedu dokumentacije koja potvrđuje kako su u srpnju prošle godine predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita Branko Vukelić i direktor Brodogradilišta Goran Vukasović, unatoč upozorenjima tadašnjeg predsjednika Uprave Predraga Čudine o spornim pobočnim pismima, prihvatili ugovor o gradnji četiri panamax tankera s njemačkom kompanijom "Wessels"

Piše: Igor CAKTAŠ

Nakon informacije da je austrijski Interpol otkrio kako je Brodosplit sudjelovao u pranju četiri milijuna dolara, došli smo do dokumentacije koja potvrđuje kako su predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita Branko Vukelić, ministar gospodarstva, i predsjednik Uprave Brodosplita Goran Vukasović, (u to vrijeme samo direktor Brodogradilišta), unatoč upozorenjima, prihvatili ugovor za gradnju četiri panamax tankera s njemačkom kompanijom "Wessels".

Interpolova otkrića

U tom ugovoru, potpisanom u Splitu 15. srpnja prošle godine, sporna su tzv. pobočna pisma br. 2. i 3. kojima se Brodosplit obvezao naručitelju za opremanje tankera, te za konzultantske usluge, isplatiti šest milijuna dolara. Zbog ugovaranja te isplate, podnositelj anonimne kaznene prijave protiv čelnih ljudi Brodosplita, među njima Vukelića i Vukasovića, a poslane Državnom odvjetništvu, sumnja na pranje novca.

Austrijski Interpol je utvrdio kako su četiri milijuna dolara, koje je škver platio tvrtkama na Cipru, završila na posebnom računu Hypo banke u Beču, odakle ih je preuzeo Drago Maček, vlasnik zagrebačke tvrtke "Iceberg International Trading", koja je bila posrednik u sklapanju posla s "Wesselsom".

Koktel dolara i eura

Panamax tankeri ugovoreni su u koktelu valuta, u dolarima i eurima, svaki za po 51,5 milijun dolara. Škver se Pobočnim pismom 2. nakon primitka uplate obvezao platiti četirima tvrtkama na Cipru kao naručiteljima tankera milijun dolara po brodu za tzv. kupčevu isporuku odnosno opremu, te 510.500 dolara po brodu za konzultantske usluge prema Pobočnom pismu 3.

Na sjednici NO-a Brodosplita održanoj 21. srpnja 2005. tadašnji predsjednik Uprave Predrag Čudina predložio je izbacivanje pobočnih pisama 2. i 3. iz ugovora, ali to nije prihvaćeno. Čudina je upozorio kako kod potpisivanja ugovora nije uobičajeno potpisivati i pobočna pisma jer je situacija čišća kada je sve sadržano u ugovoru, napomenuvši da su pobočna pisma uvrštena u ugovornu cijenu.

"Pobočno pismo 2. je standardna ’kupčeva isporuka’ i vrlo je neobično da je ona uključena u cijenu broda. Pregledom stavki ne nailazi se ni na jednu koja nije iznesena u uobičajenom opsegu isporuke na brodovima za druge kupce, a kada to nije uključeno u ugovornu cijenu broda", preneseno je u zapisniku Čudinino upozorenje.

Potpisivanjem ugovora s "Wesselsom" do iznimno visoke provizije od gotovo milijun dolara po brodu došla je Mačekova tvrtka "Iceberg International Trading". Austrijski Interpol potvrdio je kako je novac preko Pobočnog pisma 2. stigao do Mačeka, što je okarakterizirao kao pranje novca, a znalci sumnjaju da se radi o vidu dodatne provizije.

Bilo još ponuda

Vukelić i Vukasović na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice NO-a, kazali su kako će ugovor s "Wesselsom" - biti potpisan iako je sve već bilo gotovo. Vukelić je na upit o postojanju drugih, povoljnijih ponuda, kazao kako je - dobro da ih Brodosplit ima.

Švedska tvrtka "Marinvest Shipping", s kojom je škver ugovorio gradnju četiri panamaxa, željela je ugovoriti još dva po cijeni od 51 milijun dolara, te dva u opciji. Tvrtka "Scorpio", sa sjedištem u Monaku, željela je ugovoriti dva panamaxa po cijeni od 52 milijuna dolara.