Slobodna Dalmacija: 08. 06. 2006.

POKAJNIK NEKADAŠNJI "MERČEPOVAC" PRIZNAO NE SAMO VLASTITE AKTIVNOSTI PO PAKRAČKOJ POLJANI, VEĆ I SVOJE NALOGODAVCE

Suljić cilja Vekića

UDIJELIO IM OVLASTI Haaška predaja Muniba Suljića tiče se, iznad svega, Ivana Vekića, ratnog ministra unutarnjih poslova, koji je "merčepovcima" udijelio specijalne ovlasti unutar policijske pričuve

Piše :  Jasna BABIĆ

Prošlogodišnji Zakon o prihvaćanju Statuta Haaškoga tribunala, koji konačno jamči znatno blaže kazne za domaće zločince — pokajnike, ključni je razlog da se Munib Suljić, nekadašnji "merčepovac", stavio na raspolaganje Međunarodnom kaznenom sudu (MKS), pokajnički priznavši ne samo vlastite aktivnosti po Pakračkoj Poljani, već i svoje nalogodavce. Suljićeva haaška predaja tiče se, iznad svega, Ivana Vekića, ratnog ministra unutarnjih poslova, koji je tzv. merčepovcima udijelio specijalne ovlasti unutar policijske pričuve.

Bez traga u MUP-ovoj dokumentaciji

O djelovanju pričuvnih MUP-ovih specijalaca ni hrvatska javnost ne zna mnogo. Primjerice, pomno je zataškana činjenica da je jedna od Merčepovih družina čak bila službeno registrirana kao "Postrojba Pakračka Poljana". Izvjesno vrijeme bila je stacionirana na ličkom području. U MUP-ovoj dokumentaciji, navodno, o njezinu djelovanju ne postoji više ni traga.

Zakon o prihvaćanju Statuta Haaškog tribunala vrlo je diskretno ugrađen u hrvatski sustav pa je čak nepoznat širem krugu pravnika. Do 2005. godine, naime, u Hrvatskoj se olakotni status pokajnika mogao steći isključivo u USKOK-ovim predmetima organiziranog kriminala, ali nije bio, kao u Haagu, uključen u progon ratnih zločina. Ta razlika najbolje se izrazila u haaškom suđenju Ivici Rajiću, koji će kao pokajnik, za egzekuciju cijelog muslimanskog sela provesti u zatvoru, kako ocjenjuju stručnjaci, još najviše pet godina.

I Fehir će ishoditi pokajnički status

S obzirom na završetak mandata MKS-a, Munib Suljić zasigurno ulazi u kvotu postupaka koju haaški tužitelji prepuštaju državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i hrvatskom pravosuđu. Zato se do prošle godine Suljiću nisu isplatili ni predaja ni pokajništvo. Čim bi Haag to prepustio Hrvatskoj tu bi mu se sudilo kao svakom drugom zločincu koji se nimalo ne kaje. No, eto, od prošle godine situacija se znatno promijenila, što je Suljiću očito dobro poznato.

Zakon o prihvaćanju Statuta Haaškog tribunala nigdje izrekom ne spominje pokajnika, ali u članku 16. kaže otprilike ovo: optuženik koji pokaže da se iskreno kaje podliježe određenim odredbama Zakona o USKOK-u koji govore o raznim mogućnostima blaže kazne i oslobađanja. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, po istom članku istoga zakona Krunoslav Fehir, iz slučaja Glavaš, vrlo će vjerojatno također ishoditi pokajnički status.

Haag bez komentara

ZAGREB - Na pitanje Slobodne Dalmacije o daljnjem tijeku postupka prema Munibu Suljiću koji se u Nizozemskoj predao Haaškome sudu, iz Ureda glasnogovornika tamošnjega tužiteljstva dobili smo vrlo šturi odgovor tajnice koja se prethodno konzultirala sa šefom tog ureda.

Naglasivši da to nije službeni odgovor, prenijela nam je da Tužiteljstvo ne komentira pojedinačne ad hoc događaje poput predaje "spomenute osobe".

- Haaško tužiteljstvo će poduzeti sve potrebne radnje koje su u njegovoj nadležnosti, a kakav će biti konačan ishod ne možemo u ovome trenutku reći jer je riječ o optuženiku koji je u svojoj zemlji već pravomoćno osuđen i za kojim je ta država raspisala tjeralicu - rečeno nam je iz Ureda glasnogovornika Haaškog tužiteljstva.

Na naše pitanje znači li to da će nizozemske vlasti možda izručiti Muniba Suljića Hrvatskoj, gdje je pravomoćno osuđen za ratni zločin, odgovor je bio opet vrlo kratak i štur: "Ne možemo vam to reći, možda".

Š. SELIMOVIĆ