Vjesnik: 08. 06. 2006.

Nakon ulaska u EU nema nulte stope PDV-a

BRUXELLES - Europska pravna stečevina u poglavlju porezi predviđa ukidanje nultih stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) i uvođenje trošarina na neke proizvode, rečeno je hrvatskim pregovaračima tijekom eksplanatornog screeninga za to poglavlje. Predstavnici Europske komisije u utorak i srijedu predstavljaju hrvatskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu za poglavlje porezi.

Fiskalna politika u Europskoj uniji u najvećem je dijelu u nadležnosti država članica, dok direktive propisiju samo minimalne standarde, uključujući i minimalne porezne stope. Prema direktivi, minimalna stopa PDV-a u EU utvrđena je na 15 posto, a moguće je imati snižene stope od minimalno pet posto, ali ne i nulte stope.

Iako neke od starih zemalja članica i dalje imaju nulte stope PDV-a, novim članicama koje su ušle 2004. godine, mahom nije odobrena ta povlastica. Primjerice, Velika Britanija i Irska izborile su se za veći opseg primjene nulte stope u vrijeme kada su već bile unutar Unije, a nakon toga nijedna zemlja koja je ušla poslije njih nije se uspjela izboriti za to pravo. Sve zemlje, koje su u EU ušle 2004. godine, tražile su prijelazna razdoblje za usklađivanje svojih poreznih sustava, ali su mahom bile odbijene.

»I nama su predstavnici Europske komisije izričito rekli da teško možemo očekivati izuzeća«, rekla je pregovoračica za to poglavlje Martina Dalić.

Hrvatska ima nultu stopu na kruh, mlijeko, lijekove, knjige, ortopedska pomagala i javno prikazivanje filmova u kinematografima. »Ne bih prognozirala što će se događati s tim stopama, dobili smo informaciju da one nisu u skladu s direktivama, a kako ćemo se pozicionirati vidjet će se u pregovaračkim stajalištima«, rekla je.

Sniženu stopu PDV-a od 10 posto Hrvatska samo ima za smještajne kapacitete u turizmu, što je u skladu s direktivom. Hrvatska će također ulaskom u EU morati promijeniti i strukturu trošarina na cigarete. [Hina]