Glas Istre: 08. 06. 2006.

KOALICIJA U OSIJEKU I ŽUPANIJI U KRITIČNOJ FAZI

Đapić i Glavaš pred razlazom

Osječkom gradonačelniku sve je teže balansirati između svojeg temperamentnog koalicijskog partnera, koji se postavlja kao tvrda oporba Banskim dvorima, i premijera Ive Sanadera, s kojim želi održati što bolje odnose

ZAGREB - Koalicija između Branimira Glavaša i Ante Đapića koja vlada u Osijeku i županiji ušla je, čini se, u kritičnu fazu. Osječkom gradonačelniku sve je teže balansirati između svojeg temperamentnog koalicijskog partnera, koji se postavlja kao tvrda oporba Banskim dvorima, i s druge strane premijera Ive Sanadera, s kojim Đapić želi održati što bolje odnose i koalirati nakon idućih parlamentarnih izbora. Nakon što Glavaševi ljudi nisu predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu dali govoriti na svečanoj sjednici Županijske skupštine, Đapić nam je kazao da bi on dopustio Šeksu da se obrati prisutnima u HNK-u. Usto je znakovito dodao da će test za koaliciju biti 29. lipnja, kada na Dan grada namjerava kao gradonačelnik pozvati Sanadera u Osijek. Glavaš ima vrlo malo razumijevanja za takav Đapićev potez.

- Dan grada je 2. prosinca i tada ću ja kao predsjednik Gradskog vijeća sazvati svečanu sjednicu i poslati pozivnice. Sigurno je da neću zvati Sanadera. Nema šanse da prostirem crveni tepih za čovjeka koji me pljuje cijelo vrijeme. Sveti Petar i Pavao, čije ime nosi osječka župa, je 29. lipnja, ali to nije nikakav Dan grada i tog datuma neće biti sjednice Gradskog vijeća. Đapić na taj dan može Sanadera pozvati samo u privatan posjet, kazao nam je jučer Glavaš, kojeg je ozbiljno povrijedila Đapićeva konstatacija da će 29. lipanj i eventualni dolazak Sanadera u Osijek biti test za koaliciju. I to mu je odlučio javno poručiti.

- Ako netko može postavljati testove, onda sam to ja kao jači partner u našoj koaliciji. Ali, ako Đapić misli uvjetovati opstanak koalicije Sanaderovim posjetom Osijeku, onda se trebamo odmah razići i raspisati izbore, rezolutan je lider slavonskih regionalaca.

Međutim, Đapić mu je uzvratio jednakom odlučnošću i zato trenutačno zaista nije lako predvidjeti koliko će još trajati njihova koalicija.

- Glavaš nije nikakav jači partner niti mi može biti šef. Ako nećemo biti ravnopravni, onda sam i ja za nove izbore. Nisu me pitali kad su na svečanu sjednicu Županijske skupštine zvali Mesića, prešutio sam to, ali ne može Glavaš praviti problem kad ja hoću pozvati Sanadera. Neću dopustiti uvlačenje Županije i Grada u sukob s Vladom, zaključuje Đapić.

D. CIGLENEČKI

Traži se dopuna obrane

Odvjetnici Branimira Glavaša jučer su uputili Županijskom sudu u Zagrebu podnesak u kojem traže dozvolu da njihov klijent dopuni svoju obranu i priloži jednu videokasetu nađenu u svojoj arhivi. Kaseta, tvrde, pobija tvrdnju da je Krunoslav Fehir 31. kolovoza 1991. godine, kad je ubijen Čedomir Vučković, dao intervju HRT-u u tadašnjoj Glavaševoj kancelariji u Sekretarijatu za narodnu obranu. (S. Ab.)