Jutarnji list: 08. 06. 2006.

Hrvatska na jesen pred EU o nekretninama

Piše: T. Lakić

ZAGREB - Hrvatska prije jeseni vjerojatno neće dobiti poziv iz Bruxellesa da iznese pregovaračke pozicije vezane za poglavlje slobode kretanja kapitala, unutar kojeg je i pitanje liberalizacije tržišta nekretnina.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak tu je informaciju dao članovima Nacionalnog odbora za praćenje pregovora te im prezentirao zaštitne mjere koje već postoje u nacionalnom zakonodavstvu, standarde EU vezane za dostupnost nekretnina strancima, kao i dosad priznata izuzeća i odgode koje su neke članice dobile.

EU u pristupu tržištu nekretnina ne dopušta diskriminaciju na temelju državljanstva. Jedino što Hrvatska može izboriti jesu prijelazna razdoblja za određena područja, a otvorena je i mogućnost uvođenja novih nediskriminacijskih ograničenja za stjecanje vlasništva nad nekretninama.

Ta bi ograničenja morala biti jednaka za sve, strance i domaće, njima bi se mogli zaštititi nacionalna sigurnost, javni red i opći interes, ne i ekonomski interes, morala bi biti objektivna i transparentna te podložna sudskoj zaštiti.