Večernji list: 08. 06. 2006.

Sudsko vijeće Haaškog suda istražuje lokacije u predmetu "Prlić i ostali

Haaški istražitelji pretresaju Hercegovinu

Autor: Valentina RUPČIĆ

MOSTAR U tijeku je posjet Sudskog vijeća Haaškog suda koje zasjeda u predmetu "Prlić i ostali" lokacijama relevantnim za taj slučaj u BiH, izjavio je predstavnik Tajništva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u BiH Matias Hellman.

Po njegovim riječima, riječ je o posjetu lokacijama koje su značajne samo za spomenuti predmet i jedina su svrha posjeta Sudskog vijeća lokacije koje se vežu za predmet "Prlić i ostali", odnosno šestorici Hrvata kojima trenutačno traje suđenje u Haagu. Po navodima optužnice, predmet Prlić i ostali posebno se tiče zločina počinjenih u općinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Ljubuški, Stolac, Čapljina, Vareš i Mostar, uključujući i logore Helidrom i Vojno te neke druge zatočeničke objekte.

Kako doznajemo, istražitelji Sudskog vijeća Haaškog suda posebno istražuju lokacije na području Čapljine (Dretelj), Mostar i cijele Hercegovačko-neretvanske županije. Doznajemo kako će se sljedećih dana istražitelji Sudskog vijeća Haaškog suda sastati i s predstavnicima Tužiteljstva BiH i sudske vlasti kako bi doznali više podataka vezanih za spomenuti slučaj.

Matias Hellman je u svojoj izjavi naglasio kako zbog tijeka istrage ne može precizirati koje će lokacije posjetiti članovi Sudskog vijeća, no naglasio je da prilikom posjeta određenim lokacijama neće biti ispitivanja svjedoka vezanih za slučaj Prlić i ostali.