Večernji list: 09. 06. 2006.

HAAG U MOSTARU

Mostarci pod opsadom 'dugih cijevi'

MOSTAR - Građani su u strahu. Stalno zovu. Uznemirile su ih 'duge cijevi’ na svakom koraku koje ih upućuju na nemile događaje od prije nekoliko dana. Mostarcima ne treba puno, jer su na svojoj koži osjetili demonstraciju sile. Podigli smo svu policiju k’o nekad kada je Tito dolazio.

U Mostaru i oko njega skoro na svakom koraku su policajci, pripadnici SFOR-a, kao i specijalnih postrojbi Federalnog MUP-a. Maksimalno smo osigurali grad - kazali su nam u MUP-u Hercegovačko neretvanske županije.

Konjic, Jablanica...

Naredna četiri dana morat ćemo se navići na tu atmosferu. Naime, 22 člana Visokog sudskog pretresnog vijeća Haaškog tribunala, boravit će na prostorima Hercegovačko - neretvanske županije. Predvodi ih predsjedavajući sudac Jan-Claude Antonetti, a među njima je i glavni tužitelj u slučaju Jadranka Prlića i ostalih Kenneth Scott, koji je prije dva mjeseca također boravio u Mostaru.

Najviše ga je zanimala Koštana bolnica u Stocu i Strojarski fakultet u Mostaru. Pretresno vijeće će u ovoj misiji izvršiti uviđaj određenih lokacija koje se vode u optužnici protiv Prlića i ostalih. Kakao smo neslužbeno doznali uz Pretresno vijeće Haaškog tribunala na terenu će se pojaviti i branitelji po ovom slučaju. Pod velikim mjerama sigurnosti, koje ne pamti ovaj grad - bukvalno na svakih stotinu metara stajalo je osiguranje, članovi Visokog sudskog pretresnog vijeća Haaškog tribunala izvršili su uviđaj, pregledali, izmjerili i fotografirali u Sjevernom logoru i Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Zahtjev obrane

Određeni lokaliteti ukazuju da će Pretresno vijeće na zahtijev branitelja u slučaju 'Prlić i ostali’ obići lokalitete kao što su Kostajnica, Trusinu, Buturović polje, prostori konjičke općine gdje je počinjen zločin nad hravatskim življem te, na prostoru jablaničke općine - mjesta Doljani, Sovići i naselje Junuzovići. Velike mjere sigurnosti svakako će se poduzeti oko restorana 'Zdrava voda’ u Jablanici gdje će Pretresno vijeće, kako neslužbeno doznajemo, uživati u dobroj janjetini. Ovo nam je svakako prilika da se pokažemo dobrim domaćinima jer članovi Pretresnog vijeća izrazili su želju, iako su odsjeli u središtu grada, večerati u restoranima izvan grada. Prema onom što neslužbeno doznajemo treći dan svoga boravka Visoko pretresno vijeće Haaškog tribunala obići će lokalitete Počitelja, Dretelja i Čitluka.

Razlog njihovog posjeta je i stolačka općina gdje će izvršiti uviđaj na lokalitetu Dubrava, Koštane bolnice, O.Š. U Crnićima, Aladinovići, Prenj....

Presuda Kuburi Scottovo najveće razočaranje

  Glavni tužitelj Kenneth Scott, kojemu je ovo u dva mjeseca drugi posjet Hercegovini, vodio je istragu u tri slučaja gdje se sudilo Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. Svakako, njegovo najveće razočaranje je u slučaju Amira Kubure koga je, za ratne zločine, Haaško tužiteljstvo osudilo na dvije i pol godine zatvora. (v.l.)