Jutarnji list: 09. 06. 2006.

Glavaš: Sanader je reketario Euroherc

Pišu: N. Patković, N. Jelić, T. Krasnec

ZAGREB, OSIJEK - Nakon što je Željka Antunović optužila HDZ da reketari tvrtke, a HDZ-ovci joj odgovorili da bi je mogli tužiti zbog klevete, Branimir Glavaš je na javnoj tribini u Vinkovcima optužio premijera Ivu Sanadera još konkretnije: da je, navodno, reketario Euroherc.

Glavaš je u srijedu navečer na tribini Udruge HDSSB u Vinkovcima iznio detalje svog navodnog razgovora sa Sanaderom prilikom premijerova dolaska u Osijek u studenom 2004.

- Sjedimo u autu, vozimo se od Rektorata prema hotelu Osijek, a on meni kaže: ‘Uništit ćemo Euroherc!’ Ja sam se skamenio, zgrozio, nisam mogao vjerovati što čujem iz usta predsjednika hrvatske Vlade. Ma, tko si ti, čovječe, da možeš odlučivati o životu i smrti jednoga gospodarskog subjekta, jednog financijskog giganta? Otkud ti pravo? Uništit će Euroherc zato što nisu izvršili njegov zahtjev i plan da plate reket za provođenje kampanje. To je strašno, takve se stvari nisu događale ni u Sovjetskom Savezu u najmračnijem komunizmu - izgovorio je Glavaš i rekao kako to pripovijeda “da se vidi kako izopačena vlast trenutno upravlja Hrvatskom”.

- Da vidite kakav hohštapler sjedi na čelu države, koji misli da je bogomdan, da je političar velikog kalibra kojeg će povijest pamtiti kao vizionara i da mu Tuđman nije ni do gležnjeva - rekao je Glavaš. Posvjedočio je  da su ga prije godinu i pol radnici županjske Sladorane molili da pomogne kako bi se Šećerana Osijek uključila u privatizaciju Sladorane. No, istaknuo je, uslijedio je poziv Ive Sanadera, koji je tražio da se ponuda osječke Šećerane povuče.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je da je sve to “apsolutna neistina”.

Željka Antunović doživljava Glavaševu izjavu kao izjavu pokajnika.

- Ne podupirem Glavaša, ali mogu izraziti zadovoljstvo što je netko iz njihovih redova, koji je u to vrijeme bio visokopozicioniran i duboko upleten u radnje koje su provodili, potvrdio da moje indicije nisu bez osnove - rekla je Antunović.

Antunović ima imunitet

Zamjenica predsjednika SDP-a razočarana je reakcijom HDZ-a na njezin intervju u kojem je iznijela indicije da Sanaderova vlada pere novac, reketari poduzetnike, da je korumpirana i da zloupotrebljava položaj. Andrija Hebrang je bio izjavio da bi nju HDZ trebao tužiti za klevetu.

Inače, istražni sudac Županijskog suda Zdenko Posavec danas će dodatno ispitati Branimira Glavaša, nakon čega će donijeti odluku hoće li protiv njega i suosumnjičenog Krunoslava Fehira otvoriti istražni postupak zbog ratnog zločina. Glavaš je zatražio da mu se dopusti dopuna iskaza jer želi pobiti Fehirovu tvrdnju da je 31. kolovoza 1991., kada je ubijen jedan zarobljeni civil, dao intervju za televiziju u Glavaševu uredu u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu.