Slobodna Dalmacija: 09. 06. 2006.

SVJEDOK TRGOVAC BIVŠI ’MERČEPOVAC’ POČEO DAVATI ISKAZ U ZATVORSKOJ BOLNICI U HAAGU

SULJIĆEV ISKAZ KOD BAJIĆA IDUĆI TJEDAN

KOOPERATIVAN JE Munib Suljić iskaz daje u prisutnosti predstavnika Haaškog tužiteljstva i nizozemske policije, te hrvatskog istražitelja, a sve bi trebalo biti gotovo u petak. Ponaša se vrlo kooperativno, spreman je svjedočiti i govoriti o svemu, ali i trgovati, zbog čega se i "prijavio" Haaškom sudu

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

ZAGREB - Munib Suljić u četvrtak poslijepodne je, kako nam je neslužbeno potvrđeno, u zatvorskoj bolnici u Nizozemskoj, gdje je smješten zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, počeo s davanjem službenog iskaza.

Podsjetimo, Suljić se nedavno ciljano "prijavio" Tužiteljstvu Haaškoga suda čiji su ga predstavnici, budući da nisu nadležni za njegov slučaj, proslijedili nizozemskoj policiji.

I o Velesajmu

Suljić govori o zlodjelima koja su za vrijeme Domovinskog rata počinili on i ostali pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, odnosno pripadnici policijske postrojbe zvane "Merčepovci".

Suljić iskaz daje u prisutnosti predstavnika Haaškog tužiteljstva i nizozemske policije, te hrvatskog istražitelja, a sve bi trebalo biti gotovo u petak, nakon čega će njegovo svjedočenje, vjerojatno već početkom idućega tjedna, biti dostavljeno glavnom državnom odvjetniku RH Mladenu Bajiću.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno, Suljić se ponaša vrlo kooperativno, spreman je svjedočiti i govoriti o svemu, ali i trgovati, zbog čega se i "prijavio" Haaškom sudu. On će svojim svjedočenjem neke stvari potvrditi, a neke će, budući da je bio u prvim redovima zloglasnih "Merčepovaca", vjerojatno do kraja razjasniti. To se ponajprije odnosi na zločine u Pakračkoj Poljani, Gospiću i okolici, ali i na dovođenje zagrebačkih Srba, te nekih Hrvata u sabirni centar na Zagrebačkom velesajmu (Paviljnon 22), odakle se odvođeni u Pakračku Poljanu gdje su likvidirani. Suljićevo svjedočenje bi moglo biti bitno i što se tiče likvidacije članova obitelji Zec. Pretpostavlja se da Suljić, osim egzekutora čija su imena poznata, zna tko je još bio povezan s tim zločinom, odnosno tko ga je eventualno naredio.

I Trusić ’na tapetu’

Suljić se Haaškom tužiteljstvu predao prije svega da bi pojačao svoju poziciju u budućim pregovorima s RH, odnosno Državnim odvjetništvom (DO RH) kojemu je kao svjedok bitan u pokretanju postupka protiv njegova bivšeg šefa i nekadašnjega pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa koji će, posve je izvjesno, biti optužen za ratni zločin. I to po izravnoj i po zapovjednoj odgovornosti.

Bez obzira što je Haaški sud DO RH dostavio opsežnu dokumentaciju o Merčepovim (zlo)djelima, Suljićevo sjedočenje bit će važno jer bi se njime do kraja mogli rasvijetliti događaji. Njegov iskaz bi mogao biti ključan za pokretanje nekih drugih istraga.

Naime, na optuženičkoj klupi bi se, osim Merčepa, mogao naći i Zvonimir Trusić koji mu je svojedobno bio desna ruka. Kako nam je neslužbeno potvrđeno, Trusićem se već duže bave nadležne državne institucije.

Vekićem se nijedna institucija ne bavi

Što se, pak, tiče spekulacija da je Suljićev odlazak u Haag povezan s optužbom protiv ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića, o tome nitko ne želi govoriti. Doduše, Vekićem se u RH nitko nije bavio niti se bavi, a kako se ni Haaški sud njime nije bavio, nije logično da se Suljić u Haag zaputio kako bi eventualno optužio Vekića, već zbog toga da bi za sebe osigurao što bolju poziciju.

Izručenje će odgoditi bolest

Bez obzira što neki tvrde kako Suljić želi što prije biti izručen Hrvatskoj, to, po svemu sudeći, nije točno. Naime, nakon što Ministarstvo pravosuđa RH ovih dana zatraži izručenje, zahtjev se u normalnim okolnostima treba riješiti u roku 45 dana. Međutim, bolje upućeni tvrde da Suljić u rečenom roku neće biti izručen, odnosno da će se izručenje otezati zbog bolesti i njegova eventualnog liječenja u Nizozemskoj. Njegov "povratak" u Hrvatsku može ubrzati eventualna nagodba s Državnim odvjetništvom RH, a to zasad nije izvjesno.