Glas Istre: 09. 06. 2006.

OPORBA NAJAVILA DA NEĆE GLASOVATI ZA ZAKON O SIGURNOSNO OBAVJEŠTAJNOM SUSTAVU

Smanjuje se nadzor nad obavještajnim službama

Zbog istovremene liberalizacije primjene tajnih mjera prikupljanja podataka i smanjivanja razine nadzora, predloženo je odgađanje donošenja zakona

ZAGREB - Oporba je jučer u Saboru najavila da neće glasovati za Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu Republike Hrvatske ako Vlada ne prihvati niz njihovih amandmana koji bi trebali povisiti razinu nadzora nad radom sigurnosnih službi. Šime Lučin (SDP) rekao je da njegova stranka neće glasovati za ovaj zakon ako predlagatelj ne prihvati 17 amandmana koje predlaže njegova stranka, a koji bi trebali pridonijeti većoj zaštiti ljudskih prava.

- Problem je u tome što se istovremeno s liberalizacijom primjene tajnih mjera prikupljanja podataka smanjuje razina nadzora nad radom sigurnosnih službi. Ovim ćemo se zakonom naći na puno nižoj razini zaštite ljudskih prava nego što je to dosad bio slučaj. Stoga mislim da bismo trebali razmisliti o tome da ide u treće čitanje, odnosno da se njegovo donošenje odgodi, rekao je Lučin, koji je izrazio čuđenje zašto je tako malo vremena prošlo između prvog i drugog čitanja ovog zakona.

Kome uloga Rankovića?

Lučin je uz ostalo predložio da bi djelatnik sigurnosne službe mogao ući u nečiju bazu podataka samo ako ima nalog šefa svoje službe te da se zabrani prikupljanje, prisluškivanje razgovora vođenih u kafićima, restoranima i u parkovima bez odobrenja suca Vrhovnog suda. Također, njegov je prijedlog i da se odgodi donošenje zakona te da se u tom vremenu pripreme i zakon o informatičkoj sigurnosti i zakon o tajnosti podataka.

Damir Kajin (IDS) rekao je da njegova stranka neće podržati zakon i dodao da bi on mogao biti ipak prihvaćen nakon »dogovora Mesića, Račana i Sanadera«. Po njegovom mišljenju u zadnje vrijeme Hrvatska postaje sve normalnija zemlja, jer je obuzdala svoj obavještajni aparat.

- Međutim, ovim se prijedlogom vraćamo u 60-e, ali jedino ne znamo tko će preuzeti ulogu Rankovića, a tko Krajačića, rekao je Kajin, koji nije zadovoljan činjenicom da se smanjuje i civilni parlamentarni nadzor nad radom sigurnosnih službi.

Najbolji sustav u Europi

Zakonom je nezadovoljna i Đurđa Adlešić (HSLS), koja smatra da on na području nadzora nije usklađen s preporukama Vijeća Europe i venecijanske komisije. Dodala je da nije na odgovarajući način riješena parlamentarna kontrola proračuna sigurnosnih službi.

Ivan Jarnjak (HDZ) pozvao je oporbene stranke da odustanu od dijela svojih amandmana, a Vladu da pokuša prihvatiti one koji bi mogli poboljšati sadržaj zakona. Dodao je da je hrvatski sustav nadzora nad radom sigurnosnih službi jedan od najboljih u Europi.

Sve su stranke jučer podržale Zakon o kazalištima, a kritika je bilo samo na amandman Odbora za obrazovanje i kulturu, kojim se intendantima i ravnateljima kazališta te njihovim pomoćnicima dopušta da uz prethodnu suglasnost kazališnog vijeća mogu raditi i izvan matične ustanove.

Z. CRNČEC, D. CIGLENEČKI