Vjesnik: 10. 06. 2006.

Besmislene i neargumentirane Glavaševe optužbe

Prema pisanju sarajevskog »Dnevnog lista«, Glavaš je još prije lanjskih lokalnih izbora tražio novac za svoju predizbornu kampanju od Euroherca i obećao da će napasti Sanadera

Branimir Glavaš, u očekivanju raspleta optužbi za ratne zločine u Osijeku, očito je izabrao taktiku okrivljavanja svega i svakoga, bez pravih argumenata i dokaza. Glavašu to i ne treba, važno je da u svojim optužbama spomene vodeća imena hrvatske političke scene, od predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa do predsjednika Vlade Ive Sanadera. Njegova posljednja optužba u kojoj premijera proziva za »reketarenje« Euroherca u tolikoj je mjeri neargumentirana i smiješna da ne bi zaslužila ni spomen da se u sve orkestrirano nije uključila i oporba, ponajprije SDP.

Željka Antunović, jedna od čelnica SDP-a, tvrdi da je HDZ »reketario« velike gospodarske koncerne, čime očito na neki način želi podržati Glavaša u njegovim apsurdnim tvrdnjama.

Glavaš, koji je bio poznat i kao osječki šerif koji se politički nemilosrdno obračunavao sa svojim protivnicima, sada se želi prikazati kao moralno besprijekorna osoba koja se zgrozila kad je čula od Sanadera kako on želi »uništiti Euroherc«.

Glavaš zaboravlja mnogo detalja. Sanader nikad nije bio u krugu onih političara iza kojih se vuku slične afere. S takvim ga se aferama nije povezivalo ni u primisli. Isto tako, Sanader i Glavaš su se već davno rastali i na političkom planu te sigurno premijeru ne bi padalo na pamet pred Glavašem govoriti ništa, pa čak ni mnogo banalnije stvari od onih koje sada spominje Glavaš.

Branimir Glavaš uporno želi svoje probleme s optužbama za ratni zločin prebaciti na nešto drugo. Sada su mu dobri svi saveznici, pa bili oni i iz SDP-a. Najlakše mu je udarati na Šeksa i Sanadera jer misli da će time javnost okrenuti prema drugim problemima, a ne prema istrazi onoga što je radio za vrijeme rata u Osijeku.

I tu se Glavaš vara. Njegov problem sada je dokazati da nije sudjelovao u ratnim zločinima u Osijeku, a ne dokazivati da je borac protiv korupcije i kriminala. Pogotovo ne bez argumenata i uz vrijeđanje onih koji s time nemaju nikakve veze.

Glavaš možda misli da će uspjeti zavarati time javnost, ali se i u tome vara.

Kad je riječ o slučaju Euroherca, istina je možda ipak negdje drugdje. Još prošle godine, 9. rujna, dakle prije lokalnih izbora, sarajevski Dnevni list objavio je tekst pod naslovom »Novi dokazi protiv Dubravka Grgića - čeka se uhićenje«, u kojem autor M. Batarelo između ostaloga piše: »Direktor prodaje Euroherca u Osijeku Darko Tolić rođak je Grgićeve žene Mladenke. U proljeće 2005., otkriva izvor Dnevnog lista, on je Grgiću (Dubravku Grgiću, većinskom vlasniku osiguravajućega koncerna Agram i Euroherc) poslao dopis u kojem je naveo da mu Zlatko Kramarić i Branimir Glavaš traže novac za predizbornu kampanju te da je uvjeren kako će jedan od njih vladati Osijekom te da ih stoga treba podržati. Glavaš mu je obećao i da će zauzvrat napasti Sanadera što država ne štiti Euroherc, na što mu je direktor Agrama odgovorio: "Tola, ti završi prvog (Kramarića), a ja ću drugog (Glavaša)"«.

Kad je riječ o Branimiru Glavašu, od njegovih nekontroliranih optužbi mnogo je važnije da pravna država utvrdi je li kriv za ratne zločine. Ako pak ima elemenata koji ukazuju na to da je bio umiješan i u nedopuštene radnje u predizbornoj kampanji, i tu svoju riječ ima pravna država.

Jurica Körbler