Jutarnji list: 10. 06. 2006.

Sutkinja odbila zahtjev za pokretanje istrage protiv Mitje Ribičiča

LJUBLJANA - Istražna sutkinja okružnog suda u Ljubljani odbila je danas zahtjev da pokrene istragu protiv bivšeg istaknutog slovenskog političara Mitje Ribičiča koji se sumnjiči da je kao oficir Ozne sudjelovao u poratnim likvidacijama u Sloveniji.

Zahtjev državnog odvjetništva da se protiv Ribičiča pokrene istražni postupak odbila je sutkinja Marinka Lapajne, a o zahtjevu će sada odlučivati izvanraspravno vijeće troje sudaca.

Policijska istraga protiv Ribičiča pokrenuta je prije više od godinu dana na osnovi dokumenata nađenih u državnom arhivu koji se odnose na zatvorenike u ljubljanskim zatvorima Ozne iz proljeća 1945. godine. U to vrijeme danas 87-godišnji Ribičič bio je jedan od čelnih ljudi Ozne, a u dokumentaciji je pronađena lista kasnije ubijenih zatvorenika s potpisom “druga majora Mitje”, što je policijski inspektor Pavle Jamnik uzeo kao potencijalni dokaz da je Ribičič kao Oznin istražitelj odobravao tko će biti ubijen bez sudskog postupka.

Odvjetništvo je zahtijevalo istragu i formiranje komisije koja bi trebala utvrditi okolnosti ubojstva najmanja 212 zatvorenika iz ljubljanskih zatvora neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i znači li Ribičičev potpis u arhivskim dokumentima da je on neposredno odgovoran za njihovu smrt.

Odbijena krivnja za genocid

Ribičiča je istražna sutkinja ispitala u ponedjeljak u pratnji njegova odvjetnika, a on je, pročitavši napisanu izjavu, zanijekao sudjelovanje u spomenutim ubojstvima.

Policijska istraga protiv Ribičiča vodila se najprije kao sumnja na genocid, no državno je odvjetništvo u travnju ove godine u zahtjevu za pokretanje istrage to prekvalificiralo u sumnju na zločin protiv civilnog stanovništva.  (Hina)