Večernji list: 10. 06. 2006.

OPTUŽBE Sanader odgovara na optužbe da HDZ reketari poduzetnike:

Sanader: Željka Antunović i Glavaš baš si pašu

Autor: Silvana Perica, Deana Knežević

Spreman sam zajedno sa Željkom Antunović, iako o njoj nemam previsoko mišljenje, sjesti na optuženičku klupu. Pozivam zato HDZ da nas tuži za klevetu. Unaprijed se odričem saborskog imuniteta  kaže nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš. Riječ je o aferi koju su izazvale njegove riječi da je HDZ reketario Euroherc, a slično je ovih dana govorila i potpredsjednica SDP-a Željka Antunović tvrdeći da HDZ reketari poduzetnike, tražeći novac za stranku.

Nedovoljan harač

  Veliki vožd nije bio zadovoljan haračem jer je Euroherc odbio platiti reket. Zato je Sanader rekao  a za to imam i svjedoke  da će uništiti Euroherc. Pa tko je on da odlučuje kojoj će tvrtki omogućiti da funkcionira, a koju će uništiti?  kaže Glavaš. Dodaje i nove optužbe, tvrdeći da je premijer Ivo Sanader posebnu brigu vodio o članovima Visokog suda časti HDZ-a nakon što je bila završena bitka s Ivićem Pašalićem.

 Sanader je tražio rješenja kako bi zbrinuo određene ljude koji su imali visoki rang u Visokom sudu časti u vrijeme egzekucije Ivića Pašalića  kaže Glavaš. Iako je Željka Antunović govorila da postoje indicije o više slučajeva reketa, Glavaš kaže da zasad neće govoriti više osim o slučaju Euroherca.   Zasad toliko, kap po kap  kaže.

Obične besmislice

Premijer Ivo Sanader na Glavaševe je optužbe rekao da su to čiste besmislice i gluposti i da nema što komentirati. Na traženje novinara za komentar podrške SDP-ovke Željke Antunović Glavašu, Sanader je rekao da si "njih dvoje baš odgovaraju". Političkim krugovima kruži članak objavljen u bosanskohercegovačkom Dnevnom listu 9. rujna 2005. u kojem stoji da je Glavaš obećavao vlasniku Euroherca da će napadati Sanadera ako od Euroherca dobije novac za svoju kampanju uoči lokalnih izbora.

U članku se kaže da je direktor Eurohercove prodaje u Osijeku pismom obavijestio vlasnika Euroherca. Glavaš mu je obećao, tvrdio je direktor prema pisanju Dnevnog lista, da će zauzvrat napasti Sanadera zato "što država ne štiti Euroherc". Glavaš kaže da su sve to laži.

Pritvor i saborska stanka

  Kako je u Saboru počela dvotjedna stanka, u kuloarima se otvorilo pitanje što će biti ako u tom razdoblju stigne zahtjev za odobrenje Glavaševa pritvaranja i je li to situacija u kojoj Mandatno-imunitetno povjerenstvo može odobriti pritvor te naknadno zatražiti potvrdu Sabora. No, u Saboru kažu da nije, jer formulacija glasi da MIP ima tu ovlast kad parlament "nije u zasjedanju", a Sabor nije u zasjedanju samo od 15. srpnja do 15. rujna te od 15. prosinca do 5. siječnja. Zahtjev bi dakle morao biti odobren na plenarnoj sjednici.

'Još jedna Fehirova laž'

  Glavaš je jučer ponovno bio pred sucem Zdenkom Posavcem, kojem je odnio snimku intervjua Krunoslava Fehira. Glavaš tvrdi da je Fehir dao izjavu za HTV u nekom drugom uredu, a ne u njegovu. To je zanimljivo jer je Fehir rekao da je u Glavaševoj ladici vidio osobne iskaznice dvojice privedenih, od kojih je jedan mrtav, a drugi nestao i ne zna se što mu se dogodilo.

 – Fehir je lažac i ovdje je riječ o još jednoj njegovoj laži – kaže Glavaš. Tvrdi i da ni u kojem slučaju nema namjeru vršiti pritisak na sud, te da svoje političko djelovanje odvaja od onoga u ovom postupku.

Sudac će odluku o pokretanju istrage donijeti početkom idućeg tjedna.