Jutarnji list: 12. 06. 2006.

EU: Tri koraka prema Balkanu

Piše: Augustin Palokaj

Hrvatska će u procesu pristupanja Europskoj uniji sutra u Luxembourgu otvoriti i zatvoriti prvo poglavlje za pregovore.  Dogovor o tome postigle su u Bruxellesu države članice EU koje su prihvatile Nacrt zajedničke pozicije EU o poglavlju znanost i istraživanje. Hrvatska je znatno ranije poslala pregovaračku poziciju o tom poglavlju.

S obzirom da je riječ o poglavlju o kojem nema nejasnoća ni sporova, a pozicije Hrvatske i EU se poklapaju, predviđeno je da se odmah nakon otvaranja pregovora o tom poglavlju u ponedjeljak ono i zatvori.

Države članice nisu uspjele postići konsenzus oko otvaranja i zatvaranja tog poglavlja s Turskom, koja je proces pregovora započela isti dan kad i Hrvatska. Prema diplomatskim izvorima, Cipar je blokirao sporazum tražeći da se pritisne Ankara kako bi priznala državu Cipar. EU je postigao sporazum o otvaranju, ali ne i o zatvaranju poglavlja s Turskom, no diplomati se nadaju da će na vrijeme postići konsenzus i o tome.

Proces screeninga paralelno se odvijao i s Hrvatskom i Turskom, što je u Hrvatskoj, pa i u nekim diplomatskim krugovima u EU, izazvalo sumnju da se zbog Turske usporava i proces s Hrvatskom. Nedavno je čak i premijer Sanader rekao kako inzistira da se ta dva slučaja razdvoje, jer Hrvatska želi i može brže. No u EU kažu da “sve ide po planu”.

Sutrašnji je dan važan za politiku EU prema Balkanu. EU će priznati neovisnost Crne Gore i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Albanijom. Što se tiče Crne Gore, ministri će prihvatiti izjavu u kojoj će se navesti da Vijeće EU smatra kako je referendum o neovisnosti Crne Gore organiziran u skladu s beogradskim Sporazumom i odlukom skupštine Crne Gore. Stoga, EU i države članice odlučuju da će razvijati odnose s Crnom Gorom kao neovisnom i suverenom državom.

Države članice poduzet će potrebne mjere prema svojim nacionalnim procedurama i u skladu s međunarodnim zakonima i tradicijom, stoji u Nacrtu koji će sutra usvojiti ministri EU, te pozvati Beograd i Podgoricu da konstruktivno pristupe pregovorima o razdvajanju.

Albanija će sutra postati treća država koja s EU sklapa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Dosad su takve sporazume postigli samo Hrvatska i Makedonija. EU smatra da je to važan korak Albanije na putu prema EU, ali traži da ona bude dosljedna i u primjeni tog sporazuma. EU i dalje kaže da je europska perspektiva otvorena za sve države Balkana na individualnoj osnovi u okviru procesa Stabilizacije i pridruživanja.