Glas Istre: 12. 06. 2006.

NEPOTIZAM U VRHU VLASTI - NOVA KADROVSKA RJEŠENJA OTKRIVAJU VEZU HDZ-a I PROTUOBAVJEŠTAJNE AGENCIJE

Kalmeta zaposlio kuma u POA-i

Osim srednje stručno spremljenog Mauricija Perovića, otkrivaju naši izvori, na državnu plaću »službe« pripuštena je i kći ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića - Andrijana Barišić

ZAGREB - »Zadarsku poslovnicu« Protuobavještajne agencije (POA) nedavno su osvježila zanimljiva kadrovska pojačanja: »Služba« je zaposlila 50-godišnjeg Zadranina Mauricija Perovića, kuma i bliskog prijatelja ministra Božidara Kalmete. Do zaposlenja u POA-i Perović je radio na razvrstavanju ribe u Tankerkomercu. S Kalmetom gaji bliske odnose te ga ministar ponekad posjećuje na imanju s kućicom i vinogradom, otkrivaju nam izvori bliski zadarskoj obavještajnoj zajednici, koji su željeli ostati neimenovani.

Osim srednje stručno spremljenog Perovića, otkrivaju naši izvori, na državnu plaću »službe« pripuštena je i kći ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića - Andrijana Barišić. Podsjetimo, Barišić je inače blizak prijatelj premijera Ive Sanadera, član Središnjeg odbora HDZ-a te Odbora za marketing vladajuće stranke.

HDZ uhljebljuje kadrove

U svjetlu, pak, ovog kadrovskog rješenja, izuzetno je zanimljiva vijest da su u zadarskoj POA-i nedavno kratkoročno zaposlene dvije osobe rodom iz Kruševa, rodnog sela ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka, koje su potom prebačene na posao u Barišićevu carinsku službu. Za razumijevanje ovih kadrovskih rošada važno je znati da pri zapošljavanju POA nije uvijek dužna raspisivati javni natječaj, dok carinska služba ljude ne može zapošljavati bez natječaja.

Da se u Zadru događaju čudne kadrovske kombinacije, svojom izjavom u Šibeniku dala je naslutiti i SDP-ova saborska zastupnica i bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, koja je izjavila da HDZ tajnu službu koristi kao svojevrsni poligon za uhljebljivanje svojih kadrova. Tom je prilikom Antičević Marinović upozorila da se u POA-u primaju djelatnici koji u toj službi prema rješenju odrade jedan ili nekoliko dana, da bi potom bili prebačeni u drugi segment državne uprave kako bi se izbjegla obveza raspisivanja javnog natječaja.

- Moja izjava bila je potaknuta informacijama koje sam dobila od ljudi koji dobro poznaju obavještajni sustav. Oni su me izvijestili da su primljeni i neki kuhari, ali nisam znala tko je kome kum.

Kum nije dugme

Što se kuma Božidara Kalmete tiče, njega smo jučer kontaktirali želeći dobiti informaciju o dužnostima i obvezama koje je preuzeo u POA-i.

- Ne želim ništa komentirati, kratko nam je rekao Mauricio Perović i spustio slušalicu.

Inače, iz zadarskih izvora saznajemo da je kum ministra Kalmete sa zaposlenjem u službi u kuloarima dobio i nadimak Haker. Zadarski cinici na taj način ismijavaju izjavu šefa POA-e Tomislava Karamarka, koji je svojedobno ustvrdio da će u službu primati mlade kompjuterske stručnjake koji poznaju minimalno dva svjetska jezika.

Komentar Tomislava Karamarka i Božidara Kalmete jučer smo također pokušali dobiti, ali na žalost, do ravnatelja Protuobavještajne agencije i ministra mora, turizma, prometa i razvitka nismo uspjeli doći.

L. TOMIČIĆ

Ništa od profesionalnosti

Žalosno je to što smo na Saboru nedavno raspravljali o tajnim službama i sigurnosnom sustavu, gdje se na pijedestal dizala profesionalnost. Nema govora o profesionalnosti u POA-i, tu se radi o privatnim stvarima jedne partije. Kad se takve osobe zapošljavaju, zna se zašto se zapošljavaju, zna se da su bliske stranci na vlasti i da će toj stranci služiti, komentirala je Antičević Marinović vijesti koje potvrđuju opravdanost njezinog šibenskog istupa.