Jutarnji list: 12. 06. 2006.

HDZ i HSS posvađali se pred spomen-domom Radićevih

Piše: Mate Piškor

SISAK - U dva protokola odvijalo se polaganje vijenaca na spomen-obilježje ispred rodne kuće braće Radić u Trebarjevu Desnom, a u povodu rođendana Stjepana i Antuna Radića, 11. lipnja, koji se obilježava i kao Dan Sisačko-moslavačke županije.

Nakon što su dužnosnici županije, predvođeni županicom Marinom Lovrić (SDP), te čelnici HSS-a, predvođeni dopredsjednikom stranke Damirom Bajsom, koji je i pozdravio skup, položili vijence i zapalili svijeće te se uputili prema društvenom domu u Trebarjevu na prigodni domjenak, u red ispred rodne kuće Radićevih stali su čelnici županijskih organizacija HDZ-a, HSP-a i DC-a. Oni su vijence na spomenik braće Radić položili nakon službenog protokola.

- Mi smo danas sudjelovali u službenom protokolu sve dok je on bio županijski. Zajedno s predstavnicima županije položili smo vijence kod središnjeg križa na groblju i kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku. No, ovdje u Trebarjevu, županijski protokol pretvorio se u stranački HSS-ov protokol i mi nismo željeli polagati vijence pod stranačkim zastavama HSS-a.

Mi danas obilježavamo Dan županije, a ne dan HSS-a i u Trebarjevu je danas trebala govoriti županica, a ne zamjenik predsjednika HSS-a - pojasnio je Ivan Šantek, predsjednik županijske organizacije HDZ-a. Napomenuo je da prije ove županijske vlasti HSS nikada nije želio zajedno sa županijskim dužnosnicima polagati vijence, nego je to činio po svom protokolu. Tako je danas nastavljena desetogodišnja neslavna tradicija političkih razmirica HDZ-a i HSS-a oko polaganja vijenaca ispred rodne kuće braće Radić.

- To je odraz političke kulture HDZ-a - kratko je naknadno komentirala SDP-ova županica Lovrić. U izaslanstvu HDZ-a bili su, osim Šanteka, saborska zastupnica Ivanka Roksandić, potpredsjednik županijske organizacije Željko Krapljan te predsjednik općine Martinska Ves Stjepan Ivoš, a u ime HSP-a Dunavko Orešković i Jozo Bilobrk.

Poslije svečanosti u Trebarjevu te svete mise u župnoj crkvi u Martinskoj Vesi, u Sisku je u hotelu Panonija održana svečana sjednica županijske skupštine.