Vjesnik: 12. 06. 2006.

Osijek pred izvanrednim izborima

Novi test snage koalicije bit će 29. lipnja, kada Đapić namjerava slaviti Dan grada i kao gosta pozvati premijera Ivu Sanadera

OSIJEK - Posljednjih dana se sve češće može čuti kako je koalicija HSP - Nezavisna lista Branimira Glavaša, koja drži vlast u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, u ozbiljnoj krizi te da su izvanredni izbori »pred pragom«. Ono što je posebno zaoštrilo odnose između Ante Đapića i Branimira Glavaša, čini se, svečana je sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije na kojoj čelnici županije, inače Glavaševi ljudi, predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu nisu dali da se prigodnim govorom obrati nazočnima.

I oporbeni vijećnici u osječkom Gradskom vijeću smatraju kako su stvari izmaknule kontroli i da će vrlo brzo doći do izvanrednih izbora za grad Osijek.

»Koaliciji Glavaš - Đapić voda je došla do grla«, smatra predsjednik osječkog HDZ-a Dragan Kovačević. Osvrnuvši se na spornu svečanu sjednicu Županijske skupštine, Kovačević je kazao da aktualna vlast u gradu i županiji svojom politikom Osijek i Osječko-baranjsku županiju vodi duboko u izolaciju.

»Gradonačelnik Đapić mora preuzeti odgovornost za takvo stanje. Ne može se opravdavati Glavašem i njegovim pritiscima, jer je Glavaš njegov politički izbor i politička procjena, pa ga to ne može amnestirati pred biračima«, ocijenio je Kovačević.

Ono što je posebno razljutilo oporbene vijećnike odluka je Glavaša, predsjednika Gradskog vijeća, o ponovnom odgađanju sjednice na kojoj se, na zahtjev oporbenih stranaka, trebalo raspravljati o poskupljenju komunalnih usluga u gradskim poduzećima. Sjednica je odgođena jer je Glavaš išao na dodatno saslušanje vezano za ratne zločine za koje je osumnjičen, a prema službenom dopisu i oba potpredsjednika Vijeća te nekolicina vijećnika također su bili spriječeni.

»Izbjegavanje ove teme nije slučajno, jer bilance poslovanja gradskih poduzeća ne nude ni jedan argument za poskupljenje komunalnih usluga«, tvrdi Kovačević.

Isto misle i u HSLS-u, čiji je dopredsjednik Zlatko Benašić istaknuo da je »osječka sramota i nesreća to što je predsjednik Vijeća osumnjičen za ratne zločine i što zbog toga trpi Osijek, pa se već drugi put izbjegava rasprava o prevažnoj temi poskupljenja cijena komunalnih usluga«.

»Grad Osijek postao je talac privatnih problema Branimira Glavaša i zbog toga je sazrelo vrijeme za njegov opoziv«, poručili su gradski vijećnici iz redova HSLS-a te dodali da su za to stvoreni uvjeti jer se postupak opoziva pokreće ako predsjednik vijeća ne sazove sjednicu u roku utvrđenom Poslovnikom, ako svojim ponašanjem šteti ugledu vijeća, ako zloupotrijebi položaj ili prekorači svoje ovlasti.

Novi test snage koalicije Đapić - Glavaš bit će, prema svemu sudeći, 29. lipnja, na dan Sv. Petra i Pavla, čije ime nosi osječka župa, kada Đapić namjerava slaviti Dan grada i kao gosta pozvati premijera Ivu Sanadera. A da je koalicija u krizi dokazuje i Glavašev odgovor Đapiću, koji mu putem medija oštro uzvraća da se Dan grada slavi 2. prosinca na dan ujedinjenja triju gradskih područja 1786. godine, a da »29. lipnja može Sanadera pozvati samo u privatan posjet« te da »toga dana neće biti sjednice Gradskog vijeća«.

Maja Sajler