Glas Istre: 12. 06. 2006.

NEIZVJESNO JE HOĆE LI DO KRAJA LIPNJA ZAŽIVJETI ANTIKORUPCIJSKI PROGRAM, JER NEMA POLITIČKE VOLJE

Političari nezainteresirani za antikorupcijske mjere

Nedostatak političke volje iščitava se iz činjenice da više od dva mjeseca nakon što je Nacionalni program usvojen, još nije osnovano Nacionalno vijeće za praćenje provedbe programa

ZAGREB - Glavna je značajka Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije 2006. do 2008. godine, usvojenog u Saboru 31. ožujka ove godine, da se uglavnom ne provodi. On je, naime, žrtva političke opstrukcije. Nacionalnim programom predviđene su brojne mjere kojima je rok za provedbu 30. lipnja. Većina tih mjera neće biti provedena, a razlog za to je nedostatak političke volje. Taj se nedostatak bjelodano iščitava iz činjenice da više od dva mjeseca nakon što je Nacionalni program usvojen još nije osnovano Nacionalno vijeće za praćenje provedbe. U samom Programu ne piše izrijekom tko bi trebao osnovati Nacionalno vijeće, tek se neizravno iz činjenice da bi predsjednik toga tijela trebao biti iz oporbe može zaključiti da je to posao Sabora. Međutim, koliko je poznato zasad ni pozicija ni opozicija ne iskazuju pretjerano veliku želju za osnivanjem tog kontrolnog tijela.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović smatra da je upravo neosnivanje Nacionalnog vijeća prva mana provedbe »jer tko će voditi računa o tome je li se nešto provelo ili nije«. Također je upozorio da je probijanje rokova provedbe Nacionalnog programa opasno jer se u tom slučaju gubi vjera u cijeli Program.

Agilna Uprava za zatvorski sustav

Kad je riječ o mjerama koje trebaju biti provedene do 30. lipnja Petrović smatra da je mahom riječ o snimanju stanja u pojedinim sektorima. Koordinativno tijelo za provedbu programa je Ministarstvo pravosuđa. Ono bi do kraja mjeseca trebalo utvrditi koji sudovi će se ukinuti, odnosno spojiti i koje nove vrste sudova treba osnovati. Nadalje, treba analizirati međunarodnu pravnu pomoć, izručenje i suradnju u razbijanju međunarodnog kriminala s elementima korupcije, pokrenuti medijsku kampanju protiv korupcije, organizirati okrugle stolove, formirani zbirku članaka, audiozapisa i videozapisa i učiniti ju dostupnom javnosti. Da Nacionalni program nije temeljito redigiran prije usvajanja ukazuje činjenica da bi Ministarstvo pravosuđa do 30. lipnja trebalo provesti mjeru ustrajnog i stalnog upozoravanja na štetnost korupcije. Ministarstvo trenutačno izrađuje novi upisnik predmeta na razini čitavog Ministarstva, a koji će se posebno prilagoditi potrebama službe međunarodne pravne pomoći. Uvođenje novog upisnika i njegova tehnička prilagodba za potrebe međunarodne pravne pomoći očekuje se do kraja mjeseca. Sudeći prema informacijama iz Ministarstva, Uprava za zatvorski sustav je agilno shvatila svoj dio posla pa će provoditi sustavnu izobrazbu svih službenika o temeljnim načelima, etici i mjerama protiv korupcije.

Kasne imovinske kartice za suce

Državno odvjetništvo pak treba utvrditi koja će se državna odvjetništva ukinuti odnosno spojiti. Zamjenik državnog odvjetnika Dragan Novosel izjavio je da će se odvjetništvo o tome moći odlučiti nakon što sazna koji sudovi će se ukinuti, odnosno spojiti, jer Državno odvjetništvo slijedi mrežu sudova.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sukladno Programu trebalo bi predložiti izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti. Predsjednik Povjerenstva Josip Leko kazao je da će dati sugestije, a ne prijedlog zakona i to u sklopu godišnjeg izvještaja o radu koji bi uskoro trebao biti gotov. I Leko je upozorio da se kasni s osnivanjem Nacionalnog vijeća, ali i s uvođenjem imovinskih kartica za suce. Središnji državni ured za upravu trebao bi do kraja mjeseci zgotoviti izmjene i dopune Zakona o postupku primopredaje vlasti, ali radi li se na tome i, ako da, u kojoj je to fazi zasad nije bilo moguće saznati. Nacionalnim programom predviđene su i neke vječne teme kao što je analiza privatizacije državnog portfelja i sastavljanje plana i programa nastavka privatizacije, a što bi do 30. lipnja trebali učiniti Ministarstvo gospodarstva i HFP. MUP-u je, pak, dano u zadatak da do kraja mjeseca poboljša svoju organizaciju.

T. PONOŠ