Večernji list: 12. 06. 2006.

NEOVISNOST Zbog Srbije EU će morati posredovati i u razdruživanju bivše države

Koštunica opstruira priznanje Crne Gore

Autor: Milan Šćekić / Podgorica

Ministri vanjskih poslova EU danas bi u Luxembourgu trebali donijeti političku odluku o priznavanju crnogorske neovisnosti koja je izglasovana na referendumu. Ta odluka, prema najavama, dat će zeleno svjetlo zemljama iz susjedstva, ponajprije Makedoniji i Hrvatskoj, da priznaju neovisnu Crnu Goru.

Međutim, iz Srbije ni mjesec dana nakon održavanja referenduma, ne stižu nikakvi signali o spremosti za službeno priznanje Crne Gore.

Realni Tadić

Iako je srbijanski predsjednik Boris Tadić odmah nakon referenduma prihvatio novu realnost i čestitao Crnogorcima na neovisnoj državi, premijer Vojislav Koštunica i dalje izbjegava eksplicitno priznavanje referendumskog rezultata. Takvo Koštuničino ponašanje već sada navodi crnogorsku vlast na sumnju da bi pregovori o razdruživanju mogli biti praćeni brojnim nepredviđenim teškoćama i opstrukcijama sa srpske strane, što bi štetilo Crnoj Gori. Zato se ozbiljno nagađa o mogućem ponovnom angažiranja slovačkog diplomata Františeka Lipke kao međunarodnog posrednika u konačnom razrješavanju crnogorsko-srpskih odnosa.

Slijepa ulica

Lipka se dokazao kao izniman poznavatelj u organiziranju referenduma u Crnoj Gori. Taj je ispit položio s najvišom ocjenom. Ako pregovori između Crne Gore i Srbije o razdruživanju ne budu išli i zapadnu u slijepu ulicu, posredovanje Bruxellesa bit će ponovno nužno.

I Rusija priznala CG

  Rusija je priznala Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu, objavilo je jučer crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova. Notu ruskog ministarstva utemeljenu na odluci predsjednika Vladimira Putina od 10. lipnja, kojom se "priznaje Republika Crna Gora kao suverena i nezavisna država", jučer je u Podgorici predao ruski konzul. (H)