Jutarnji list: 12. 06. 2006.

Branimir Glavaš: Na rođendanu Ive Sanadera dogovoreno je da me pritvore

Piše: Verica Tomić

OSIJEK - “Potpuna je glupost tvrdnja da su moji suradnici u osječkoj policiji pokušali doznati tko su svjedoci. Dobio sam od Istražnog suda uvid u spis u kojem su navedeni iskazi svjedoka, kako javnih tako i tajnih, a osječka je policija isključena iz istrage od samog početka. Za mene, dakle, nema tajnih svjedoka, a na temelju onoga što je izjavljeno u stanju sam dešifrirati o kome se radi”, rekao je danas Branimir Glavaš na konferenciji za novinare koju je, s odvjetnicima Draženom Matijevićem i Markom Dumančićem, organizirao u povodu današnjeg teksta u Jutarnjem pod naslovom “Glavaševi ljudi prijete svjedocima”.

Glavaš je ustvrdio i da su navodi o pripremi kaznenih prijava protiv nekolicine njegovih suradnika, kao i o desecima svjedoka pod zaštitom, tendenciozni te da je cilj tog teksta stvaranje psihoze i opravdanja za pritvor.

“U pozadini je politička odluka i ovim putem želim poručiti Ivi Sanaderu da prestane s pritiskom na Državno odvjetništvo i sud jer time neće onemogućiti otvaranje neugodnih pitanja, kako za sebe osobno, tako i za Vladimira Šeksa, odnosno cijeli HDZ. Poznato mi je da je u četvrtak navečer, na dan Sanaderova rođendana, uži krug osoba od premijerova povjerenja u Domu HDZ-a vijećao kako ušutkati Glavaša i tada je donesena odluka da me se pritvori”, rekao je Glavaš dodavši da mu je nekoliko Sanaderovih najbližih suradnika iste večeri javilo da su šanse za pritvor 51 posto jer “vožd ne želi dopustiti da u javnost izađu i drugi detalji o njegovu radu”.

“Od samog početka tvrdim da je riječ o političkom procesu i jasno je da Faber i Bajić nemaju uvjerljive i kvalitetne svjedoke, pa sami očajnički traže nekoga tko bi pristao ‘pojačati’ klimavi istražni zahtjev koji je pokušaj moje političke eliminacije. Kako to policiji ne ide od ruke, u tome im aktivno pomaže i sam HDZ”, rekao je Glavaš optužujući politički vrh da šalje emisare ne bi li pridobili nove svjedoke.

Pritom im se, tvrdi Glavaš, govori da im u ime Sanadera i najvišeg državnog vrha u slučaju svjedočenja mogu jamčiti punu sigurnost i tajnost. Odvjetnik Matijević je dodao da “medijski linč” u zadnje vrijeme poprima novu dimenziju i da se pretvara u pritisak na pravosuđe te da mu je cilj “prije nego što se pokaže i dokaže da optužba ne raspolaže dokazima, stvoriti podlogu temeljem koje bi se kasnije moglo reći da je takav ishod zbog Glavaševog utjecaja na svjedoke”.

“Mi samo tražimo jednak tretman, onakav kakav ima i Odvjetništvo, a to je da se branimo sa slobode. Do sada je odnos s medijima i sudom bio korektan, no sada nas se pokušava pritvoriti”, rekao je Dumančić naglasivši kako je nedopustivo da se osobe koje su razarale regiju brane sa slobode, a Glavaša se želi pritvoriti.

'Policija me mjesecima prati i prisluškuje'

Na današnjoj konferenciji Glavaš je po prvi put iznio i podatak kako je upoznat s činjenicom da ga policija već mjesecima drži na “mjerama” - prisluškivanja telefona i tajne pratnje, dok su prostori HDSSB-a i njegova stana ozvučeni. “Zbog toga policija jako dobro zna da sa svojim nekadašnjim suborcima posljednjih dana i mjeseci minimalno kontaktiram, što samo ide u prilog mojim tvrdnjama”, rekao je Glavaš.