Slobodna Dalmacija: 12. 06. 2006.

VISOKI PREDSTAVNIK EU-a ZA BIH CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING U MOSKVI

Entiteti se ne mogu odcijepiti

Visoki predstavnik i ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov su zaključili da nijedan od bosanskohercegovačkih entiteta nema nadležnost za organiziranje referenduma o odcjepljenju. Vlasti u BiH, posebno u RS, pozvane da ispunjavaju svoje obveze

MOSKVA/MOSTAR - Provedba reformi koje će unaprijediti životni standard i koje će omogućiti BiH da se u potpunosti integrira u europske strukture mora biti jasan strateški cilj BiH, zaključili su ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov i visoki predstavnik EU-a za BiH Christian Schwarz-Schilling prigodom susreta u Moskvi.

Visoki predstavnik i ministar vanjskih poslova Rusije su zaključili da nijedan od bosanskohercegovačkih entiteta nema nadležnost za organiziranje referenduma o odcjepljenju.

Ministar Lavrov je potvrdio opredijeljenost Rusije da poštuje Daytonski mirovni sporazum za čije je provođenje Rusija dala jamstva.

Također je dao potporu OHR-u i međunarodnoj zajednici da u potpunosti prenese odgovornosti na domaće vlasti.

Pozvali su vlasti u BiH, pogotovo predsjednika Republike Srpske i predsjednika Vlade Republike Srpske Dragana Čavića i Milorada Dodiga, da djeluju u pravcu ispunjavanja svojih obveza te da poduzmu odlučne i žurne mjere kako bi osigurali da svi preostali optuženici, posebno Mladić i Karadžić, budu prebačeni u Haag.

Visoki predstavnik je upoznao ministra vanjskih poslova Lavrova s temeljnim reformskim zadacima koje političari u BiH mogu i trebaju ispuniti prije listopadskih izbora, još jednom naglasivši da je vrijeme ključni čimbenik. Skupa su ponovno potvrdili svoju opredijeljenost za osiguranje pune suradnje u radu Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Kao što je Vijeće za provedbu naglasilo na svom sastanku u Beču, ovo i dalje ostaje osnovni kriterij za euroatlantsku integraciju.

Z. ZEKIĆ