Večernji list: 13. 06. 2006.

DIPLOMACIJA Nakon što je predsjednik Stjepan Mesić dao suglasnost Vladi RH

Hrvatska priznala Crnu Goru prije Europske unije

Autor: DEANA KNEŽEVIĆ

Vlada je jučer priznala Crnu Goru kao suverenu i neovisnu državu, ali kako je izvanredna sjednica održana prijepodne, Hrvatska je s priznanjem za nekoliko sati pretekla Europsku uniju, čiji se službeni stav očekivao u poslijepodnevnim satima. Prije sjednice Vlade premijer Sanader je tu odluku službeno potvrdio na sastanku s predsjednikom Mesićem, koji mu je dao i pisanu suglasnost za priznanje Crne Gore.

Dvije izjave

Sanader je jučer istaknuo da Hrvatska ne zaboravlja noviju prošlost.  Znamo da je glavni krivac za agresiju na Hrvatsku Milošević, ali i Crna Gora je u tome sudjelovala  rekao je šef Vlade napomenuvši da cijeni izraze isprike crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Vlada je priznanje formalizirala dvjema izjavama. U jednoj su prilično precizno navedena očekivanja Hrvatske od te nove države, a drugom izjavom Vlada prima k znanju da je Republika Srbija sljednica međunarodnopravnog suvereniteta Državne Zajednice Srbije i Crne Gore. Vlada poručuje novoj državi da je spremna razvijati dobrosusjedske odnose na euroatlantskim vrijednostima i standardima. Crnu Goru ujedno podsjeća na obvezu pune suradnje s Haaškim sudom, kao i na obvezu da sama procesuira ratne zločine.

Pitanje Prevlake

U izjavi u povodu priznanja Zagreb poručuje Podgorici da očekuje okončanje privremenog režima uz južnu granicu. Još u prosincu 2002. potpisan je, naime, Protokol kojim je Prevlaka vraćena u nadležnost hrvatskih vlasti, ali taj je dokument privremenog karaktera.

Kako granica na moru uz obalu Prevlake nije određena, Vlada poručuje da uz potvrđivanje zajedničke državne granice na kopnu očekuje i razgraničenje na moru u skladu s mišljenjem Badinterove komisije. Dok se ne uspostave veleposlanstva, komunikacija između dviju vlada ići će preko Generalnog konzulata Hrvatske u Kotoru.

Govoreći o budućim odnosima sa Srbijom, Sanader napominje da će prioritet Vlade biti rješavanje pitanja nestalih, povratak arhiva u sklopu dogovora o sukcesiji te primjena Ugovora o zaštiti nacionalnih manjina.

CG i Albanija idu, Srbija stoj!

  EU i njezine države članice odlučile su s Crnom Gorom razviti suradnju kao s neovisnom i suverenom državom, priopćilo je jučer u Luxembourgu ministarsko Vijeće EU za opće poslove i vanjske odnose. Članice EU sada će bilo izdati priopćenje o priznavanju neovisnosti Crne Gore, bilo s njom jednostavno uspostaviti diplomatske odnose. Beograd i Podgoricu GAERC je pozvao da "konstruktivno razgovaraju" o svojim budućim odnosima. S Albanijom je EU jučer potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a do kraja godine na put u EU kreće i Crna Gora. Srbija, s kojom su pregovori o SSP-u prekinuti zbog neizručivanja Ratka Mladića, ponovno je upozorena da bez suradnje s Haagom neće napredovati prema EU. (SdP)