Vjesnik: 13. 06. 2006.

EU priznao Crnu Goru

Nakon političke odluke EU-a o priznanju, države članice te asocijacije će pojedinačno priznati neovisnost te države

Europska unija donijela je u ponedjeljak u Luxembourgu političku odluku o priznanju samostalnosti Crne Gore. U izjavi ministara vanjskih poslova 25 zemalja članica stoji da će Europska unija i njezine članice »razvijati daljnje odnose« s Crnom Gorom kao neovisnom i suverenom državom, uzimajući u obzir rezultate referenduma i odluku crnogorskog parlamenta o proglašenju neovisnosti.

Nakon političke odluke EU-a o priznanju, države članice te asocijacije će svaka pojedinačno u skladu s međunarodnim pravom i praksom priznati neovisnost te države te također pojedinačno uspostavljati diplomatske odnose s njom.

Ministri EU-a su također primili na znanje da je Srbija sljednica bivše državne zajednice SCG a pozvali su dvije zemlje da nastave »izravan i konstruktivan dijalog« o budućim međusobnim odnosima. Prije političke odluke EU, samostalnost Crne Gore priznali su Island i Norveška te u nedjelju i Rusija. Hrvatska je u ponedjeljak na posebnoj sjednici Vlade donijela odluku o priznanju te države, nekoliko sati ranije nego je to učinila Europska unija.

Svoj referendum o neovisnosti Crna Gora je održala 21. svibnja a prema službenim rezultatima za neovisnost je glasovalo 55,5 posto izašlih birača što je prema referendumskim pravilima bilo dovoljno za donošenje valjane odluke o samostalnosti. Crnogorski parlament je 10. lipnja proglasio nezavisnost a dan kasnije je tamošnja vlast odaslala pisma velikim svjetskim silama i susjednim državama tražeći priznavanje suvereniteta nove države.

Prema prethodnom dogovoru, sljednica državne zajednice SCG je Srbija dok će Crna Gora morati zatražiti pristup u sve međunarodne institucije. Očekuje se da bi članicom UN-a mogla postati na prvom jesenskom zajedanju Opće skupštine u rujnu.

Prema ranijim najavama izvjestitelja EU-a za SCG Jelka Kacina, Crna Gora bi »ubrzo« trebala dobiti novi mandat za nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji bi se, po njemu, trebao potpisati do kraja godine.

Marko Barišić