Jutarnji list: 13. 06. 2006.

Đapić traži model za raskid s Glavašem?

Piše: Nikola Patković

Nakon skandala koji je doživio Vladimir Šeks na svečanoj sjednici Osječko-baranjske županije, javno su se posvađali Đapić i Glavaš

OSIJEK - Premda su i Ante Đapić i Branimir Glavaš danas u odvojenim izjavama istaknuli kako koalicija u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji ima samo neka otvorena pitanja, a nikako probleme koji bi mogli dovesti do njezina raspada, različiti pogledi na odnose i suradnju Grada i Županije s Vladom i premijerom Ivom Sanaderom sugeriraju da kriza ipak postoji. “Slučaj protokol” postao je nakon spomenika Anti Starčeviću drugi veliki test za njihovu koaliciju.

Đapić to nije želio priznati. Tvrdio je da suradnja s Glavašem funkcionira besprijekorno iako, kako je na početku rekao, “postoji otvoreni problem”. Kasnije se nekoliko puta ispravio rekavši da je to “samo otvoreno pitanje“, no slijed događaja ukazuje da je to ipak problem. To otvoreno pitanje ili problem načeto je dolaskom predsjednika Sabora Vladimira Šeksa na svečanu sjednicu Osječko-baranjske županije, na kojoj mu nije dopušteno govoriti.

- To je sada prošlost, ali mi je važno kako će ubuduće izgledati. Moja je obaveza održavati minimum korektnih političkih odnosa sa središnjom vlasti, jer nas s Vladom veže i niz značajnih projekata. S Glavašem ću o tome otvoreno razgovarati. Moj prijedlog će biti da, kada su u pitanju svečanosti Grada, ja procjenjujem tko će biti pozvan, a u slučaju Županije neka to čini župan Bubalo - rekao je Đapić i nastavio.

- Meni je nemoguće prihvatiti politički rat koji bi se putem Grada vodio protiv Vlade. Mislim da HDSSB i HDZ imaju dovoljno drugog prostora za politička sučeljavanja, a što se naših odnosa tiče, mi smo ravnopravni partneri i nema jačeg u koaliciji - poručio je Đapić dodajući da “nema logike na otvorenje Osječkog ljeta kulture 29. lipnja ne pozvati visoke državne dužnosnike, s obzirom na to da Vlada značajno financira tu manifestaciju”.

Na ovu Đapićevu izjavu Glavaš je reagirao rečenicom: - Što se mene tiče, na tu manifestaciju može pozvati i Sanaderovu babu Mandu iz Dugopolja ako je živa.

- Ali dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća, ne pada mi na pamet pozivati čovjeka koji mi je pripremio vješala i giljotinu. Uostalom, i on je prije dva mjeseca, kada je obilazio poplavljena područja oko Osijeka, tražio od Đapića da ja ne budem u blizini, pa sam rekao da ni ja njega nisam željan, a sada mu poručujem da nije dobrodošao na manifestacije kojima ja predsjedam - dodao je Glavaš.

- Za mene također nema problema u koaliciji s Đapićem, ali ima pitanja. Mi još čekamo HSP-ov prijedlog koalicijskog sporazuma koji do danas nije potpisan. Mislim da je sada sazrelo i vrijeme za temeljitu analizu učinjenoga u posljednjih godinu dana u Gradu i Županiji, pa ako se pokaže da nema rezultata, ja sam za to da analiziramo i ima li smisla ovako dalje - zaključio je Glavaš.

Đapić je danas naglasio da nema ništa protiv novih izbora, ali i da do njih neće doći. Također je dodao da će Glavašu predložiti da sjednicu Gradskog vijeća najavljenu za petak o cijenama komunalnih usluga ponovno ne održe na sličan način kao i u ožujku kada vladajuća većina nije prihvatila dnevni red. Glavaš je pak rekao da će on sjednicu sazvati, a Đapiću je poručio da svoj prijedlog iznese za govornicom.

Osječka oporba za smjenu Glavaša

Nakon što je HSLS najavio mogućnost pokretanja opoziva Glavaša s mjesta predsjednika Gradskog vijeća, u anketi Jutarnjeg lista tri oporbene stranke izjasnile su se da će podržati taj prijedlog, a očekuje se da će i HDZ glasovati “za”. Samo je HSS za sada suzdržan. U nekim kuloarima se već pojavila i spekulacija prema kojoj bi u Osijeku moglo doći do preslagivanja vlasti. Za novu vlast bez Glavaša Đapiću bi trebali glasovi devetero vijećnika HSLS-a, HDZ-a, HSS-a, HSU-a.