Vjesnik: 13. 06. 2006.

Informacija je najvrjednija roba

Opasnost prijeti s raznih strana, ali najviše od konkurencije i nezadovoljnih djelatnika koji se pokušavaju osvetiti poslodavcima

Trend industrijske špijunaže gotovo da je u eksponencijalnom porastu iz dana u dan i ne ovisi o veličini tvrtke. Zbog nedostatka razumijevanja ovog rastućeg problema, većina tvrtki nije u mogućnosti zaštititi se na odgovarajući način«, kaže Ivica Ostojić, IBM-ov savjetnik za IT (informatičku) sigurnost. A u globalnoj tržišnoj utakmici informacija je postala vrlo vrijedna roba.

Industrijska špijunaža danas se u najvećem dijelu svodi na cyber kriminal, koji je u prošloj godini čak nadmašio i konvencionalni. Prema podacima američke Riznice, cyber kriminal je u prošloj godini nadmašio i trgovinu drogom i prouzročio gubitak u približnom iznosu od 105 milijardi dolara.

»Opasnost prijeti s raznih strana, ali najviše od konkurencije i nezadovoljnih djelatnika koji se na neki način pokušavaju osvetiti poslodavcima«, napominje Ivica Ostojić i dodaje da su u većini slučajeva upravo zaposlenici izvor »curenja« informacija.

Objašnjava da se napadi mogu podijeliti na tri osnovne metode. U prvu spada odavanje poslovnih tajni zbog kombinacije socijalnog inženjeringa i tehnološkog napada. Ta metoda temelji se na slaboj edukaciji zaposlenika, lošem definiranju pravila unutar tvrtke, odnosno nepostojanju procesa na kojima bi se temeljila zaštita poslovnog entiteta. Drugi način je isključivo tehnološki - napadom na informatičku infrastrukturu žrtve s udaljene lokacije, provalom u sustav i implantacijom alata za praćenje prometa.

Treća metoda, govori Ostojić, fizički je napad na djelatnike koji imaju pristup zanimljivim podacima i uglavnom se svode na krađu prijenosnih računala. »Većina visokopozicioniranih poslovnih ljudi na svojim prijenosnim računalima ima podatke od vitalnog interesa za tvrtku, ali vrlo malo njih te iste podatke štiti alatima«, ističe Ostojić.

»Poslodavci se žale da poslovne tajne "cure" iz tvrtke. Najčešći je slučaj da zaposlenici snime sve važne datoteke i zatim prijeđu u drugu tvrtku«, kaže Vedran Vranić, direktor tvrtke Genius, koja se bavi videonadzornim sustavima. Kaže da se poslodavci često zaštite tako da kupuju Spector softver, kojim mogu nadzirati djelatnike i njihov rad na računalu.

U Plivi su proveli fizičko-tehničku zaštitu svih objekata.

Odredbama ugovora o radu djelatnici su obvezani na zaštitu poslovne tajne te im se zabranjuje rad za konkurentsku tvrtku za vrijeme trajanja radnog odnosa.Za pojedine kategorije djelatnika, čak i nakon prestanka radnog odnosa u Plivi, postoji određeno razdoblje u kojem se ne smiju zaposliti u konkurentskoj kompaniji.

Relja Dušek