Vjesnik: 14. 06. 2006.

Posvađani partizani na Sutjesci

RS organizira zasebnu proslavu 60. obljetnice bitke na Sutjesci, a SUBNOR BiH ih optužuje za četništvo

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Obljetnica poznate bitke na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata ove će godine biti obilježena čak dva puta, nakon što su predstavnici partizanskih veteranskih udruga dogovorili dvije različite proslave, jednu u organizaciji SUBNOR-a BiH, a drugu u organizaciji udruženja iz Republike Srpske (RS).

Skandal je bio i očekivan nakon događaja od prošle godine kad je obilježavana 62. obljetnica bitke na Sutjesci i 60. obljetnica pobjede nad fašizmom.

Tada je predsjednik SUBNOR-a BiH Jure Galić jako razljutio srpske političare i različite udruge, tvrdnjom kako je »četništvo legalizirano u RS, četničke organizacije slobodno djeluju i slobodno se podižu spomenici Draži Mihajloviću, slobodno se ističu četnički simboli i propovijeda četnička velikosrpska ideologija ne samo uz pomoć određenih nacionalnih partija već i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve«.

Zato su partizanski veterani iz RS odlučili organizirati vlastitu proslavu 17. lipnja, a SUBNOR BiH već je obilježio bitku u nedjelju 11. lipnja, uz nazočnost velikog broja ljudi iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

SUBNOR BiH snažno se usprotivio najavi da će Vlada RS biti suorganizator, pokrovitelj i financijer obilježavanja 63. godišnjice Bitke na Sutjesci 17. lipnja te da će predstavnici tog entiteta govoriti na toj svečanosti, u organizaciji veteranske udruge iz RS.

»Mi antifašisti i borci NOR-a s gnušanjem i odlučno odbijamo takav prijedlog i odluku vrha RS da njeni predstavnici, u ma kojem obliku, sudjeluju u ovoj proslavi.

Nisu dostojni ni da spomenu legendarnu Sutjesku, na njoj prolivenu krv naših drugova, heroja koji tamo leže, a kamoli da u toj prilici i govore«, priopćio je SUBNOR BiH. Pritom je iskazano ogorčenje najavom da će na ceremoniji govoriti predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić te generalpukovnik u penziji Milan Daljević iz Beograda. Jure Galić u izjavi za lokalni tisak također je oštro osudio paralelnu ceremoniju.

Čini se da aktualne etničke i druge podjele u BiH nisu mimoišle niti partizane, koji su se, barem deklarativno, zalagali za »bratstvo i jedinstvo« svih naroda.

Alenko Zornija