Vjesnik: 14. 06. 2006.

Prijatelji

BRUNO LOPANDIĆ

Kada su dvojica premijera Ivo Sanader i turski predsjednik vlade Recep Tayyp Erdogan razgovarali u Banskim dvorima, u Luxembourgu su obje zemlje imale važne razgovore. Otvarala su se i zatvarala prva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.

Hrvatska je luksemburški sastanak prošla mirno i bez iznenađenja, dok se s Turskom oko zatvaranja poglavlja vodila prava politička drama.

Dok se još nisu znali rezultati za obje zemlje, premijer Sanader je pred novinarima izrazio nadu da će i Turska uspješno završiti prvi pregovarački dan u Luxembourgu. Tako se na kraju i dogodilo.

Hrvatska i Turska zajedno su počele pregovore s Europskom unijom, no sasvim je bilo jasno od početka da će se putevi dviju zemalja u jednom trenutku odvojiti. Cilj je za obje zemlje isti, popis za pregovore također, no kako je to razvidno od samoga početka, Turskoj će za proces približavanja Europskoj uniji biti potrebno mnogo više vremena, i to iz sasvim objektivnih razloga kojih su u Turskoj itekako svjesni. Turska stoga ne može biti nikakva kočnica za Hrvatsku, nego upravo suprotno; suradnjom u izmjeni iskustava obje zemlje mogu brže i kvalitetnije napredovati. Od samog početka, a sada započinjanjem pregovora, pa onda i datum ulaska u EU, ovisi više nego ikad o svakoj zemlji posebno.

U bilateralnim odnosima Hrvatsku i Tursku veže sada već tradicionalno prijateljstvo, još iz ratnih vremena devedesetih. Turska ima utjecajnu i iznimno kvalitetnu diplomaciju, koja je sredinom devedesetih pokušavala tražiti najbolje rješenje za Balkan. Danas, kao važnu i utjecajnu zemlju u međunarodnim odnosima ova regija je i dalje zanima. Upravo se stoga njezinih iskustava i diplomatskih usluga neće lišiti ni hrvatska vlada; premijer Sanader već je najavio zajedničku hrvatsko-tursku »akciju« kako bi se pomoglo pronaći pravedno rješenje za BiH. Napokon, Turska je cijelo vrijeme, kao stara i iskusna članica NATO-a, podržavala ulazak Hrvatske u tu važnu integraciju. Sanader je u Zagrebu jasno kazao da tu podršku očekuje i na sljedećem summitu NATO-a u Rigi krajem godine.

Službeni posjet turskoga premijera imao je i važan gospodarski karakter. Turskom gospodarstvu, snažno dereguliranom i temeljenom na tržišnim kriterijima, a ne na državi kao polazištu gospodarstva, ide jako dobro. Zato je važno što je uz premijera Erdogana došao i velik broj turskih gospodarstvenika da bi razgovarali o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje i realizaciji zajedničkih projekata.