Vjesnik: 14. 06. 2006.

U porastu nova kategorija - ekonomsko nasilje

Hitni sudski sporovi, pooštrene kazne i psihosocijalni tretmani

ZAGREB - »Obiteljsko nasilje zadnjih godina je u porastu. Iako je, srećom, izašlo iz četiri zida i iako je napravljen veliki pomak u svijesti ljudi, ono je još uvijek veliki društveni problem«, rekla je državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić na okruglom stolu »Suzbijanje nasilja u obitelji - sankcije i moguće alternative«.

Državna tajnica dodala je da su Nacionalnom strategijom i Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji pooštrene kazne za nasilnike, ali i uvedene mjere poput obveznoga psihosocijalnog tretmana. Izuzetno je važno i to što se svi sudski sporovi vezani za obiteljsko nasilje obrađuju po hitnom postupku.

No, sutkinja Visokoga prekršajnog suda Branka Žigante Živković upozorila je da se unatoč izvrsnim zakonskim rješenjima mnoge mjere u praksi ne provode. Primjerice, to je slučaj s mjerom obveznoga psihosocijalnog tretmana za počinitelje. Naime, čak i kad sudac i izreče tu mjeru, nasilnika se nema gdje uputiti, jer nema ustanove koja provodi spomenute tretmane. Nadalje, kaže sutkinja Žigante Živković, postoje i slučajevi kad medicinske ustanove odbiju na liječenje primiti nasilnika unatoč sudskom nalogu.

Veliki je problem i to što nema jedinstvene evidencije o počiniteljima nasilja. Tako, primjerice, suci prekršajnog suda ne mogu dobiti kaznenu evidenciju počinitelja.

Do kraja srpnja prošle godine, svih 114 sudova zaprimilo je 18.625 predmeta vezanih za obiteljsko nasilje. Riješeno ih je 15.899. Visoki prekršajni sud je do 10. lipnja ove godine zaprimio 2530 takvih predmeta, a riješili su ih 2376. Sutkinja Žigante Živković najavila je uvođenje nove kategorije obiteljskog nasilja - ekonomsko nasilje.

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ksenija Turković upozorila je na potrebu mijenjanja pojedinih odredbi prekršajnoga i kaznenoga zakona koji se tiču nasilja u obitelji. Riječ je o uvođenju odgovornosti za neprijavljivanje kazenenog djela nasilja. Nadalje, ističe, bilo bi dobro u zakonu zauzeti stav prema prostituciji, uvesti kazneno djelo za uznemiravanje i za spolno uznemiravanje. [S. O. I.]