Večernji list: 14. 06. 2006.

SLUČAJ OSIJEK '91. Hrvatski sabor uskoro očekuje novi zahtjev za ukidanje imuniteta

Glavaš pod istragom, tražit će se pritvor

Autor: Silvana Perica

Nakon što je istražni sudac Zdenko Posavec donio odluku da se protiv Branimira Glavaša pokrene istraga, u saborskim se kuloarima očekuje da će do kraja tjedna glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, odnosno županijska državna odvjetnica u Zagrebu Višnja Lončar, uputiti još jedan zahtjev da mu se ukine imunitet, ovaj put kako bi mogao biti pritvoren.

Slično tome najavljivalo se neformalno i iz Državnog odvjetništva, kao što su puštane i informacije o tome da je iz krugova bliskih Glavašu bilo pritisaka na svjedoke. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jučer nije otkrivao hoće li tražiti pritvor, a njegova glasnogovornica Martina Mihordin poručuje samo kako Državno odvjetništvo "i dalje prati situaciju, što podrazumijeva i sigurnost svjedoka".

Svjedok broj 6

U pravosudnim kuloarima, pak, tvrdi se da je u proteklih nekoliko dana pod svojevrsnom "obradom" bio i krunski svjedok, broj 6, te da je tužiteljstvo pogriješilo što nije odmah tražilo pritvor kako bi se to izbjeglo. Riječ je o svjedoku koji je, uz Krunoslava Fehira, jedini koji, koliko je dosad poznato, govori kao očevidac o događajima u Sekretarijatu za narodnu obranu na dan kad je ubijen jedan, a nestao drugi zarobljenik. Identitet tog svjedoka nije poznat jer je govorio kao zaštićeni svjedok, i to još u trenutku kad Glavaš nije bio osumnjičen. Glavaš, u telefonskom razgovoru iz Berlina, gdje je s dopuštenjem suca pratio utakmicu, kaže da su sve te tvrdnje laž.

 Imena i adrese 45 svjedoka u postupku su u spisu i meni kao stranci u postupku poznati su. Službeno ne raspolažem imenom svjedoka o kojem govorite, ali u spisu je njegova izjava iz koje se jasno iščitava da je riječ o osobi koja laže, koja uopće nije bila nazočna događajima o kojima govori  tvrdi Glavaš.

Branitelj Branimira Glavaša Ante Madunić kaže da bi pritisak na svjedoke, pa i na zaštićenoga, bio besmislen jer je njegov iskaz u spisu i sud ga može koristiti sve do kraja postupka.

Mjeseci ispitivanja

Madunić ne očekuje da će tužitelji tražiti pritvor te kaže da je riječ zapravo o pritisku na Glavaša zbog svega onoga što govori o drugim stvarima izvan samog  kaznenog postupka. Madunić očito cilja na to da je riječ o pritisku zbog Glavaševih izjava o tome kako je HDZ reketario tvrtku Euroherc. Kako bilo, zasad je jasno da će istraga protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira krenuti čim prođu zakonski rokovi za žalbu, a tada valja ispitati 45 svjedoka u postupku koji će trajati mjesecima.

Glavaš: Šeks laže, nisam tražio da spriječi moj progon

  Za tvrdnju Vladimira Šeksa da ga je molio da spriječi pokretanje kaznenog postupka protiv njega Branimir Glavaš kaže da je laž. Šeks je najobičniji lažac. Ne znam što mu sve to treba. On sam sebe vuče u provaliju rekao nam je jučer Glavaš, koji se zajedno s tisućama hrvatskih navijača nalazio u Berlinu. Za četvrtak najavljuje konferenciju za novinare koju će održati u Osijeku i na kojoj će, kaže, do kraja raskrinkati svog bivšeg prijatelja Šeksa. Glavaš tvrdi da je zadnji put razgovarao sa Šeksom sredinom travnja prošle godine, prije nego što je isključen iz HDZ-a. Nakon toga Šeks i ja ni jednom se nismo čuli, a kamoli da bih ga molio da spriječi pokretanje postupka protiv mene zaključuje Branimir Glavaš. (Ml. Š.)