Jutarnji list: 16. 06. 2006.

Hrvatski biskupi: Nećemo u Jasenovac dok i Crkvu okrivljuju

Piše: Darko Pavičić

Jasenovac je bio simbol napada i na Crkvu. Ići u tu sredinu znaći ići na nepripremljeni teren, rekao je biskup Bogović

ZAGREB - Hrvatski biskupi služit će misu na Golom otoku, i to točno za tjedan dana, na Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Točnije, na Golom otoku euharistijsko slavlje predvodit će riječki nadiskup msgr. Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović i krčki biskup msgr. Valter Župan, a koncelebrirat će gotovo svi svećenici Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, koji se tog dana okupljaju na tzv. svećeničkom danu.

- Datum svećeničkog dana sasvim se slučajno preklopio s praznikom. Obilježavanje svećeničkog dana predviđa uvijek neko pastoralno ili povijesno izlaganje, a u Senju ćemo se okupiti zbog 200. obljetnice senjskog sjemeništa.

Kasnije se uvijek ide na izlet i bilo je pitanje hoćemo li ići na Krasno ili negdje drugdje, a budući da će Riječani doći brodom i da ćemo imati brod na raspolaganju, stvorila se izuzetna prilika da posjetimo Goli otok i na taj način odamo poštovanje svima koji su nevino stradali i da ta stradanja uključimo u duhovni projekt Crkve hrvatskih mučenika - rekao nam je biskup Bogović, naglasivši kako će doček broda s riječkim nadbiskupom i svećenicima biti posebno svečan, a on će ih dočekati u svečanom ornatu.

Na upit očekuje li kritike protiv Crkve i ovoga puta, kao što je bilo iz nekih krugova zbog mise na Bleiburgu, te pitanja zašto Crkva ne organizira misu u Jasenovcu, biskup Bogović je rekao da se radi o različitim pitanjima.

- Jasenovac je bio simbol napada i na Crkvu. Naime, Crkva se s tih pozicija veoma žestoko napadala, kao da je i ona kriva, pa je na kraju magnum crimen pripisan Crkvi. Jasenovac i dalje ima takav jak prizvuk, barem onih koji ga propagiraju i koji još smatraju Crkvu sukrivcem. Ići u tu sredinu znači, zapravo, ići na nepripremljen teren - rekao nam je biskup Bogović, objašnjavajući kako takav susret i dogovor treba pripremiti, ali ne diskvalifikacijama, nego međusobnim poštovanjem i iskrenim dijalogom.

- Inače, što se tiče Jasenovca, mi smo ga također stavili u program Crkve hrvatskih mučenika, bez obzira na to tko je tamo stradao. Svaka nevina patnja, bez obzira na naciju, dužna je da joj se oda opoštovanje.

Sve snage treba usmjeriti da na kraju dođemo do toga da svaku žrtvu poštujemo i cijenimo i da je to put koji nas može povezati i ujediniti, a nipošto postati strategijom okrivljavanja druge strane zbog zločina ili nedjela - rekao nam je biskup Bogović.