Slobodna Dalmacija: 16. 06. 2006.

Čuvar državnih financija

Frenki LAUŠIĆ

Nakon dosta oklijevanja izvršna i zakonodavna vlast su, ovaj put, postupile kao zrela politička elita - odlučile su novi mandat guvernera Hrvatske narodne banke povjeriti dosadašnjem šefu monetarne vlasti, Željku Rohatinskom. Birajući između stabilnosti državnih financija, nešto sporijeg gospodarskog rasta i smanjivanja kreditne ekspaznije, s jedne strane, te ranjivih i nestabilnih državnih financija, bržeg gospodarskog rasta i nastavka kreditnog "buma", parlamentarne stranke su se konsenzusom izjasnile za prvu opciju.

Rečeno psihološkim rječnikom, politika se, sasvim neuobičajeno kod nas, opredijelila za "princip realnosti" umjesto za "princip ugode". Naime, monetarna politika koju je provodio i provodit će Savjet HNB-a na čelu sa Željkom Rohatinskim, ograničavala je rast zaduživanja banaka u inozemstvu radi kreditiranja domaće potražnje, i tako štitila državne financije od ranjivosti zbog mogućih vanjskih šokova. Zbog toga je trpila kritike od bankarskog sektora, ali i od fiskalne vlasti, što je skoro rezultiralo osobnim odustajanjem Rohatinskog od mogućeg sljedećeg mandata. No, premijer Sanader i ministar financija Šuker su ipak uvidjeli "kvalitetu više" u monetarnoj politici kojom rukovodi Rohatinski, i odlučili i kod drugih stranaka pronaći podršku. U tome su konačno uspjeli.

A pred Hrvatskom narodnom bankom je najteža godina nakon dvije bankarske krize 90-ih. Rohatinski je na novinarsko pitanje prije nekoliko mjeseci je li mu ovo najteža godina mandata, decidirano odgovorio potvrdno. Tečaj je već na putu prema obaranju rekorda od 7,11 kuna za jedan euro, a kada tome pridružite podatak da će za tri, četiri mjeseca na tržište biti plasirano oko dvije milijarde dolara na temelju prodaje Plive stranim ulagačima i da u rujnu slijedi izlazak 15 posto dionica Ine na burzu, može se očekivati da će se jaki pritisak na jačanje kune nastaviti i poslije špice turističke sezone. Bit će to zbilja jak pritisak na izvoznike, i tim prije je veća odgovornost na HNB-u, koji na žalost, ima ograničeni manevarski prostor za provođenje adekvatne monetarne politike.