Jutarnji list: 16. 06. 2006.

Vjesnik: Dvoje bivših glavnih urednika podnijet će tužbu protiv sadašnjega, Darka Đuretka

Piše: Ivanka Toma

Krešimir Fijačko, Andrea Latinović i Marijana Mikašinović tuže za mobbing, a Latinović i Mikašinović i za seksualno uznemiravanje

ZAGREB - U ime troje novinara Vjesnika, odvjetnički ured Zvonimira Hodaka priprema tužbe protiv Vjesnika i njegova glavnog urednika Darka Đuretka. Novine i glavnog urednika tuži dvoje bivših glavnih urednika, Krešimir Fijačko i Andrea Latinović, te bivša zamjenica glavnog urednika Marijana Mikašinović Jambrović.

Njih će troje Vjesnik i Đureteka tužiti zbog šikaniranja na radnom mjestu i mobbinga, a A. Latinović i M. Mikašinović protiv Đuretka će podnijeti još i tužbu zbog seksualnog uznemiravanja.

 - Razlozi za tužbu su što su raspoređeni na poslove koji ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, a to je protivno Zakonu o radu. Svima su smanjene plaće, i to drastično. Sve miriši na revanšizam jer su svi bili glavni urednici, odnosno zamjenica - kaže odvjetnik Hodak, dodajući da mu se javilo još nekoliko novinara iz Vjesnika koji također namjeravaju podići tužbe protiv Vjesnika i Đuretka, pa čak i pokrenuti kazneni postupak.

- U Vjesniku je došlo do kulturne revolucije. Vanjskopolitički urednik sada uređuje crnu kroniku, bivši glavni urednici rade spektakle i modne revije. Fijačku je dano da uređuje rubriku pisma čitatelja... Raspoređivanje na takve poslove neprilično je i bez ikakve zaštite digniteta novinara - tvrdi odvjetnik Hodak.

Na pitanje kakve će tužbe podnijeti novinari koje zastupa i koliku će odštetu tražiti od Vjesnika, odnosno glavnog urednika Đuretka, Hodak zasad nije mogao odgovoriti. Naveo je da još radi na pripremanju tužbi i da proučava dosadašnju sudsku praksu, kao i propise koji reguliraju pitanja mobbinga, šikaniranja na radnom mjestu te seksualnog uzmeniravanja od nadređenog. Namjeravali smo čuti i Đuretkovu stranu priče, no nismo uspjeli stupiti s njim u kontakt.