Jutarnji list: 16. 06. 2006.

Novi izbori u Osijeku?

Piše: Nikola Patković

Neka oporba pazi što želi jer bi se izbori mogli dogoditi, a mi ih se ne bojimo, kaže Đapić U vrhu HDZ-a nadaju se da bi Glavaš otpao u novom miješanju karata nakon novih izbora

OSIJEK - Točno godinu dana od formiranja koalicijske vlasti HSP-Glavaševa Nezavisna lista u Osijeku prvi put se pojavila ozbiljna mogućnost raspisivanja novih izbora.

Nakon što je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u Našicama ocijenio da postoji “oblik političke napetosti između Glavaševe liste i HSP-a, koje je osječki HDZ procijenio takvima da bi u Osijeku mogli biti raspisani izbori”, Branimir Glavaš danas je pozvao Šeksa i HDZ na ponovljene izbore, dok je gradonačelnik Ante Đapić oporbi poručio da “ako tako nastave, moglo bi im se i dogoditi da dobiju izbore”.

- Budući da zazivaju izbore, predlažem Šeksu da, ako već nije, promijeni adresu, dođe ovdje, stavi se na čelo liste i pokuša popraviti rejting poražene političke opcije. Non-stop zazivaju nekakve izbore, pa evo mi im bacamo rukavicu u lice i pozivamo ih na te izbore - rekao je Glavaš na današnjem druženju s novinarima.

Iako Glavaš tvrdi da “između mene i Đapića nema nikakvih napetosti ni otvorenih pitanja”, činjenica je da je njihov odnos daleko od idiličnog. Posljednji snažan trzaj uzrokovao je Glavaš zato što nije dopustio Šeksu da govori na svečanoj sjednici skupštine Osječko-baranjske županije.

To je isprovociralo Šeksa i Ivu Sanadera pa je od tada pritisak na Đapića još žešći. Ako Đapić ima plan ući u koalicijsku vlast s HDZ-om nakon idućih parlamentarnih izbora, ne bi smio dopustiti, svjestan je i sam Đapić, da Glavaš ugrožava njihove odnose.

U vrhu HDZ-a žele oduzeti Glavašu poziciju, a novi izbori su jedan od posrednih načina postizanja tog cilja s obzirom na to da se “tada nanovo miješaju karte”.

A da bi Osječani vrlo brzo mogli ponovno pred glasačke kutije indirektno je potvrdio i Đapić. - Neka u oporbi paze što žele, jer bi se mogli iznenaditi da doista i dobiju izbore. Mi se izbora ne bojimo, a ako se netko treba bojati, to je onda HDZ - poručio je Đapić.

Predsjednik Kluba vijećnika HSLS-a Zlatko Benašić istaknuo je da su izgledni novi izbori. HSLS bi spremno dočekao takvu mogućnost uvjeren u bolji rezultat. Glavaš i Đapić misle da bi HDZ lošije prošao.

- HDZ-ova politička opcija je prošlo svršeno vrijeme i opet bi bili pometeni, gore nego 2005. - ponovio je više puta Glavaš. U HDZ-u pak smatraju da bi njihov rezultat bio bolji, jer drže da je velik dio njihovih birača na izborima u svibnju 2005. godine bio zbunjen zbog raskola koji se dogodio u Osijeku pa je velik broj birača svoje glasove dao Glavašu misleći da ih daje HDZ-u.

No, ako dođe do ponavljanja izbora, vrlo značajnu ulogu imat će proces koji je pokrenut protiv Glavaša zbog sumnji u ratne zločine. Glavaš bi gotovo sigurno svoju kampanju temeljio na tezi da je to “politički montiran proces”.

Sve oporbene stranke su se izjasnile da bi za Osijek najbolje rješenje bilo ponavljanje izbora, jer drže da je aktualna vlast formirana na nemoralan način kupnjom vijećnika, a još k tome u ovih godinu dana nisu vidljivi pozitivni efekti njihova rada. Međutim, vrlo je upitno što bi novi izbori donijeli SDP-u, HNS-u, HSS-u i HSU-u, iako su njihovi predstavnici naravno uvjereni da bi bili uspješniji nego 2005. godine.

Glavaš: Progon Granića smišljen u HDZ-u

Glavaš je danas pozvao Šeksa da vrati generalski čin te sva odličja, počasti i lente koje je stekao u Domovinskom ratu. - S obzirom na to da je izjavio kako nigdje nije bio, niti obnašao dužnosti i odlučivao, ispada da je sve počasti dobio na temelju lažnog sudjelovanja u Domovinskom ratu - rekao je Glavaš. Osvrnuo se i na Šeksove optužbe da je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt montirala politički proces protiv Mate Granića, rekavši “nije Vesna Škare-Ožbolt progonila Matu Granića nego HDZ. To je smišljeno u sjedištu HDZ-a. Nije bitno jesam li ja to znao ili ne, već jesam li na to mogao utjecati ili ne, a odgovorno tvrdim da nisam.”