Večernji list: 16. 06. 2006.

SLUČAJ OSIJEK '91. Nakon informacija da bi DORH mogao tražiti pritvor

Saborska većina za Glavašev pritvor

Autor: VANJA MOSKALJOV, NATAŠA ZEČEVIĆ

Zatraži li Državno odvjetništvo u sljedećih nekoliko dana pritvor za zastupnika Branimira Glavaša, kako se neslužbeno može čuti, o tome može odlučivati Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a Sabor bi tek naknadno na sljedećoj sjednici odluku i potvrdio. Sjednica će, prema svemu sudeći, biti sazvana za 28. lipnja, a većina Glavaševih saborskih kolega, doznajemo, odobrila bi zahtjev DORH-a, pa bi to bilo prvi put u povijesti moderne hrvatske države da jedan aktivni zastupnik završi u pritvoru.

Pritvor logičan

S obzirom na to da Sabor nije "na okupu", kako nam je rastumačio njegov potpredsjednik Mato Arlović, ako bi zahtjev bio poslan, o njemu bi odlučivalo Povjerenstvo, s čime se slažu i esdepeovka Ingrid Antičević-Marinović te predsjednik Povjerenstva Damir Sesvečan, član vladajuće stranke. Odobravanje zahtjeva, kažu zastupnici, stvar je tehničke prirode, jer su se i dosad zahtjevi DORH-a uvijek odobravali.

 Treba vidjeti zašto se traži pritvor. Međutim, ovo ne bi bio prvi slučaj u kojem je došlo do progona osumnjičene osobe, a da nije bilo pritvora  istaknula je I. Antičević-Marinović te dodala da će, dođe li do prijedloga o pritvoru, SDP taj prijedlog podržati.

Prihvatit će ga i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, kojoj, poput Ingrid Antičević-Marinović, nije jasno zašto se čekalo sa zahtjevom za pritvor kad se to moglo tražiti i na prvom ukidanju imuniteta.

 Ako dođe takav zahtjev, posebno za tako teške optužbe, stvar je tehničke odluke. Mislim da bismo glasovali za ukidanje imuniteta, no to ne prejudicira Glavaševu krivnju  rekla je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić. Haenesovcu Dragutinu Lesaru zahtjev za pritvor bio bi logičan s obzirom na djelo za koje se vodi istraga.

HDZ i HSS suzdržani

Za ideesovca Damira Kajina također nema dvojbe da će njegova stranka podržati zahtjev ako dođe u Sabor jer nijedan zastupnik ne može biti iznad ostalih građana.

Haesesovac Ante Markov i hadezeovac Ivan Jarnjak nisu se željeli izjašnjavati o tome kako će njihove stranke glasovati dođe li taj prijedlog u Sabor, već će se o tome očitovati kad se to dogodi.

Prijeti mi pritvor, ali neću šutjeti

  U nogometnoj atmosferi, na terasi osječkog kafića "Trica", konferenciju za novinare održao je Branimir Glavaš, osvrnuvši se na izjave Vladimira Šeksa i opovrgnuo da je od njega tražio da spriječi podnošenje kaznene prijave. Ovakva moralna nakaza nije zaslužila nikakav komentar. Nikad nikoga nisam ništa molio, a najmanje ovu spodobu kazao je Glavaš. Smatra da ga se ovakvim izjavama nastoji isprovocirati da kaže "riječ previše", a rezultat bi, vjeruje, bilo pritvaranje. Ozbiljno mi prijeti pritvor, ali šutjeti neću. Tajming mog izlaska u javnost s pojedinim stvarima, koje neće biti milo čuti vlastrodršcima, prepustite meni i mojoj političkoj opciji. Sve će se tek zahuktati idućih tjedana i mjeseci s približavanjem predizborne kampanje rekao je Glavaš, ističući kako ga se ne može isprovocirati jer je, "za razliku od predsjednika Sabora, uvijek trijezne glave". (I. M.)