Vjesnik: 17. 06. 2006.

Od 1. srpnja neće se naplaćivati pristojba

Komora potvrdila da manipulaciji novcem u ambulantama nema mjesta

ZAGREB - Od 1. srpnja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti više se neće naplaćivati administrativna pristojba, zaključeno je nedavno na skupštini Hrvatske liječničke komore. No, hoće li se medicinski timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pridržavati takve odluke?

Jer, kako upozorava Vesna Dulibić, pomoćnica direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), liječnici u ugovornom odnosu obvezni su provoditi zakone, provedbene akte i odredbe ugovora, znači i organizirati naplatu pristojbe. Tko neće poštovati propise izložit će se sankcijama, no one dosad ionako nisu bile primjenjene.

»Sami liječnici se ne protive pristojbama, nego načinu naplate«, rekao nam je dr. Josip Jelić, prvi dopredsjednik Komore. Podsjetio je na probleme koji su se zbog naplate pojavile u ordinacijama. Medicinske sestre su ionako bile opterećene papirologijom, pa im još uz naplatu pristojbi nije ostajalo puno vremena za pacijente. Umjesto previjanja, davanja injekcija i asistencija liječniku, morale su ispisivati potvrde o plaćenoj pristojbi i provjeravati je li pacijent za tekući mjesec ispunio kvotu pristojbi od 30 kuna... Osim toga, manipulaciji novcem u ambulanti nikako nije mjesto.

Komora je već na početku primjene propisa o pristojbama predlagala drukčije modele naplate - biljezima ili naplatom na mjestu dobivanja usluge, prema uputnicama i receptima, u bolnicama kod specijalista ili u ljekarnama. Ljekarne su odmah pokazale dobru volju da odterete ordinacije, jer ionako unose u računala brojeve s recepata i izdaju račune, pa mogu izdavati i račune za pristojbu.

Dulibić u vezi s odlukom koja im je, kao i Ministarstvu, upućena iz Komore, dodaje da ta strukovna organizacija aktivno sudjeluje na radionicama gdje se rasprvalja o reformskim izmjenama u zdravstvu, te je moguće da će se njihovi prijedlozi uzeti u obzir, kao što je to učinjeno i u izradi Strategije razvoja zdravstva. Raspravlja se o raznim mogućnostima, a jedna je i ta da se pristojba naplaćuje kod davatelja usluga.

S mogućim promjenama zakona uskladit će se i provedbeni akti HZZO-a, kaže Dulibić i napominje da u provođenju važećih odredaba dosad nije bilo problema. O bilo kakvim drugim promjenama, što se tiče minimalne i maksimalne visine pristojbe, zasad nema govora.

Biserka Lovrić