Večernji list: 17. 06. 2006.

CRNA GORA Iz Beograda uskoro stiže prijedlog o formiranju zajedničkih mornaričkih snaga po modelu crnomorske flote nakon raspada SSSR-a

Podgorica odbila zajedničku mornaricu sa Beogradom

Autor: Milan ŠĆEKIĆ

PODGORICA - Pregovori o razdruživanju još nisu čestito ni počeli, a iz Srbije na adresu Crne Gore već stiže nagovještaj ponude za formiranje zajedničkih vojnih snaga, koje bi bile stacionirane na crnogorskom dijelu Jadrana. Iako detalji ponude još nisu poznati, zna se da će Srbija uputiti i službeni prijedlog da iz dosadašnjeg zajedničkog sastava mornarice bivše Vojske SiCG na crnogorskom dijelu Jadrana zadrži dvije raketne fregate tipa 33 i 34, prema modelu ruske flote u Crnom moru nakon raspada SSSR-a. Prema zamisli Srbije, te bi njezine dvije fregate u Crnoj Gori krstarile južnim Jadranom te bile uključene u akcije sprečavanja šverca, trgovine ljudima i ilegalnog prelaska granice.

Iako još nije uobličen niti je službeno predan, prijedlog je u Crnoj Gori, osim među prosrpski orijentiranom opozicijom, naišao na žestoko protivljenje. Jedinstven je stav da o takvom prijedlogu ne treba uopće niti razgovarati, nego ga odbaciti.

General u mirovini Blagoje Grahovac, koji se u posljednje vrijeme najviše bavio pitanjima reforme buduće crnogorske vojske te bio žestok kritičar bivše JNA, najnoviji prijedlog ocjenjuje kao još jednu manifestaciju propalog projekta o tzv. velikoj Srbiji. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić također energično odbacuje zamisao Srbije o formiranju zajedničkih pomorskih snaga.

Na teritoriju CG, kaže Krivokapić, ne mogu se nalaziti strane vojne formacije, pa ni iz Srbije, osim ako nisu u prijateljskom posjetu ili dio posebnih aranžmana s Partnerstvom za mir ili s NATO-om.