Glas Istre: 17. 06. 2006.

EVENTUALNO SUĐENJE OSUMNJIČENIKU ZA RATNE ZLOČINE U OSIJEKU 1991. GODINE TEK NAKON SLJEDEĆIH PARLAMENTARNIH IZBORA

Glavaš pripremio DVD-ove za izbornu kampanju iz pritvora

Izaći ću na iduće parlamentarne izbore, bez obzira na to hoću li biti pritvoren ili ne. To je moje ustavno pravo bez obzira na pritvor, rekao je jučer predsjednik osječkog Gradskog vijeća

ZAGREB - Prvostupanjsko suđenje Branimiru Glavašu, ako do njega dođe, prema optimističnim procjenama bit će dovršeno najranije krajem 2007. ili početkom 2008. godine, što znači da će, ako se i dalje bude branio sa slobode, predsjednik osječkog Gradskog vijeća dobiti priliku izaći na iduće redovne parlamentarne izbore. No, Glavaš tvrdi da ga ni pritvor neće spriječiti u izlasku na iduće izbore.

- Izaći ću na iduće parlamentarne izbore, bez obzira na to hoću li biti pritvoren ili ne. To je moje ustavno pravo, rekao je jučer Glavaš.

Glavaš se prilično ozbiljno pripremio za sve solucije, pa je tako, valjda po uzoru na Bin Ladena, već i pripremio tri DVD-a sa snimcima svog obraćanja biračkom tijelu koji će biti prikazani na konferencijama za novinare njegove stranke u slučaju da ga se doista pritvori.

- Morao sam se pripremiti na sve, kratko je kazao Glavaš.

Istraga barem šest mjeseci

Iako je Branimir Glavaš čvrsto uvjeren da će istraga protiv njega i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin počinjen nad civilima 1991. u Osijeku, potrajati bar šest mjeseci, njegov odvjetnik Ante Madunić jučer nam je objasnio da se radi o procjeni minimalnog trajanja istražnog postupka.

- Teoretski, vremensko ograničenje za istragu ne postoji. Međutim, procjena je obrane da bi mogla potrajati minimalno pet do šest mjeseci. Pri takvoj procjeni treba imati u vidu da istražni sudac teško može saslušati više od tri svjedoka na dan, te da će biti potrebno provesti i vještačenja. Tužiteljstvo je predložilo 45 svjedoka, a obrana će ih sigurno predložiti dvadesetak, rekao je Glavašev odvjetnik Ante Madunić.

Odvjetnici pripremaju žalbu

Glavaševi odvjetnici još nisu primili rješenje o otvaranju istrage, a kad ga prime, uputit će žalbu na njega, iako je neuobičajeno da viši sud mijenja odluke istražnog suca o pokretanju istrage. Nakon pravomoćnog otvaranja istrage sudac Zdenko Posavec zakazat će prva ročišta i pozvati svjedoke, a tijekom istražnog postupka provest će se i medicinska i balistička vještačenja. Ovisno o dokumentaciji u spisu, moguće je da će se tražiti i grafološka vještačenja potpisa na pojedine dokumente.

Odvjetnik Madunić nije htio govoriti o tome koliko bi trajalo suđenje ako Glavaš bude optužen, rekavši da je to predaleko da bi obrana razmišljala o tome. Prvostupanjski proces protiv Glavaša tako bi mogao biti dovršen krajem 2007. ili početkom 2008. godine, jer valja uračunati i žalbene rokove na pojedine pravne akte koje će Glavaševi branitelji sigurno iskoristiti. To bi Glavašu moglo odgovarati jer ako ostane na slobodi, tako bi dobio priliku izaći na još jedne parlamentarne izbore.

S. ABRAMOV

U Nürnberg na utakmicu s Japanom

Branimir Glavaš ne prestaje kopati po svojoj privatnoj arhivi. Jučer je tako pronašao još neke dokumente koje će dati istražnom sucu Posavcu kad istraga bude i pravomoćno otvorena. Riječ je o dokumentima koji potvrđuju braniteljski status Zorana Brekala, osobe koja je prema iskazu Krunoslava Fehira mučila ubijenog Čedomira Vučkovića, a iz kojih je vidljivo da se famozni BOB početkom '90-ih službeno zvao »prištapska jedinica pri Zapovjedništvu obrane grada Osijeka«.

Putem svojih odvjetnika jučer je obavijestio istražnog suca Zdenka Posavca da ide u Njemačku na nogometnu utakmicu Hrvatske i Japana.