Večernji list: 17. 06. 2006.

SUMMIT EU Austrijski kancelar Schüssel tvrdi da Unija neće zanemariti Hrvatsku

Hrvati na izborima za parlament EU 2009.

Autor: STOJAN DE PRATO / BRUXELLES

Kako itko može uopće pomisliti da Europska unija s gotovo pola milijarde stanovnika ne bi imala snage uključiti zemlju koja ih ima manje od pet milijuna?! uzvratio je predsjedajući Europske unije, austrijski savezni kancelar Wolfgang Schüssel na novinarsko pitanje mogu li neriješena novčarska ili pitanja institucija EU spriječiti ulazak Hrvatske u članstvo kad naša zemlja završi pristupne pregovore. Reforme do 2010.

Do idućega bi ljeta njemačko predsjedništvo EU trebalo predložiti izlaz iz ustavne krize, a tek se za drugu polovicu 2008. najavljuju konkretni koraci. Prema diplomatskom izvoru jedne od zemalja osnivačica EU, to bi zapravo značilo da bi se reforme institucija EU provele najranije 2010. Schüssel je neizravno rekao da se ni to neće odraziti na članstvo Hrvatske. Odgovarajući na novinarsko pitanje na koji će se način 2009., u jeku ustavne reforme, birati Europski parlament, on je u kontekstu tih izbora spomenuo "ne samo Bugarsku i Rumunjsku, čiji parlamentarci kao promatrači gotovo već posve sudjeluju u EP-ovu radu, nego i Hrvatsku, koja je već odmaknula na putu u članstvo".

U posljednje vrijeme često isticana Unijina "sposobnost upijanja", za što Schüssel kaže da je netočan izraz jer bi se zapravo trebalo reći "sposobnost uključivanja", neće, međutim, postati novi kriterij za članstvo. Javno mnijenje Barem ne onako kako su to Austrijanci predvidjeli u nacrtu zaključaka za posljednji summit EU pod njihovim predsjedanjem. Većina se država članica, naime, usprotivila tome da se u tu sposobnost uračuna i stav javnoga mnijenja u Uniji prema primanju novih članica jer to ne može biti objektivan kriterij.

"Sposobnost upijanja" neće se, međutim, posve ukloniti iz kopenhaških kriterija, a Europska je komisija dobila zaduženje da prije prosinačkoga summita, pod finskim predsjedanjem, točno odredi na koji će se način objektivno procjenjivati je li EU sposobna uključiti neku novu zemlju. Na Hrvatsku se to neće odnositi, ali hoće na velike zemlje koje bi mogle znatno opteretiti EU, prije svega europski proračun.