Slobodna Dalmacija: 19. 06. 2006.

ISTA META RAST KREDITNOG REJTINGA I OSTANAK GUVERNERA ROHATINSKOG JASNO PROGNOZIRAJU BUDUĆNOST

Do prijama u EU tečaj i cijene na kratkoj uzdi

Rast kreditnog rejtinga zemlje, udružen sa stabilnom monetarnom politikom guvernera Rohatinskog, znači nastavak sadašnje ekonomske politike sve do ulaska Hrvatske u EU i uvođenja eura

Piše: Frenki LAUŠIĆ

Hrvatskoj su se ovog tjedna "dogodila" dva vrlo važna događaja na makroekonomskom planu. Prva pozitivna vijest glasi da je jedna od vodećih svjetskih kuća za bonitet, Dun & Bradstreet (D&B), poboljšala ocjenu profila rizičnosti Hrvatske s DB4c na DB4a. Druga vijest, koja je za neke odlična, a za druge loša, govori kako su hrvatske parlamentarne stranke postigle konsenzus oko kandidata za guvernera Hrvatske narodne banke, a to je aktualni guverner dr. Željko Rohatinski, kojem u srpnju istječe prvi guvernerski mandat.

U D&B-u kažu kako je podizanje ocjene za dvije razine posljedica prvog zaključenog poglavlja, o znanosti i istraživanju, u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji. Analitičari D&B-a istaknuli su kako će implementacija reformi potrebnih za ulazak u EU biti dominantna tema za hrvatske vlade do 2010., kada nam prognoziraju prijam u Euroland, bez obzira na to koja je politička stranka ili koalicija na vlasti. Mala odgoda prijama, tvrde u D&B-u, mogla bi biti dobra za Hrvatsku jer će to razdoblje dati hrvatskim vlastima više vremena da bez većih stresova i šokova riješe strukturne probleme, te državne subvencije koje pravila Unije ograničavaju na dva posto BDP-a, dok u Hrvatskoj sada iznose pet do šest posto BDP-a.

Odluka da se Rohatinskom povjeri još jedan mandat, definirala je pak hrvatsku monetarnu politiku sve do 2011. ili 2012., kada se očekuje uvođenje eura i prebacivanje ovlasti monetarne politike s HNB-a na Europsku centralnu banku. To znači da će monetarna politika i dalje ponajprije voditi računa o inflaciji i tečaju, te djelovati stabilizacijski na rast vanjskog duga, unatoč mogućem rastu bankarskih kamata.

Na upit da komentira odluku da se guvernerski mandat još jednom povjeri Željku Rohatinskom, analitičar Ekonomskog instituta dr. Željko Lovrinčević kazao je da će se to svidjeti onima kojima se sviđala dosadašnja gospodarska politika bivše i sadašnje vlasti, a neće onima koji tu politiku smatraju lošom.

Dr. ŽELJKO LOVRINČEVIĆ, ANALITIČAR EI-ja

Podizanje rejtinga kasni

Poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske zakasnjela je reakcija na formalni početak pregovora Hrvatske s EU-om. Bonitetne kuće nisu povećale rejting Hrvatske nakon početka pregovora, najvjerojatnije zbog nejasnih stavova prema vanjskom dugu, ali sada kada je vlast zauzela jasan stav prema tome, D&B je reagirao. No, treba pričekati i reakciju drugih bonitetnih kuća, jer nije nužno da će one uslijediti. Pri tome treba reći da je kreditni rejting drugim državama, nakon što su formalno počele pregovore, porastao u još većem stupnju nego Hrvatskoj.