Jutarnji list: 19. 06. 2006.

Samo 5% Hrvata nije u minusu

Piše: Jadranka Šević

ZAGREB - Redovito voditi evidenciju o dnevnim troškovima i nastojati da rashodi ne premaše prihode obiteljskog ili osobnog budžeta. Teoretski ovaj osnovni postulat racionalnog upravljanja osobnim financijama, pri kojem vam na kraju mjeseca još i preostane nešto novca, zvuči vrlo jednostavan.

U praksi ga u Hrvatskoj primjenjuje, po nekim istraživanjima, manje od pet posto zaposlenih ili najviše 70.000 građana koji imaju sreće da ne moraju živjeti u minusu i na kredite igrajući se čarobnjaka s nepostojećim novcem.

Radionice za građane

Uz malo discipline i znanja građani mogu sami naučiti upravljati svojim troškovima. Tvrde to u Hrvatskoj udruzi banaka koja je prvi put u Hrvatskoj i u regiji u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) početkom lipnja pokrenula interaktivne radionice za građane o upravljanju osobnim financijama.

Radionice će se sve do kraja rujna održavati za početak samo u Zagrebu, i to dva puta na tjedan (utorkom i četvrtkom) u 17 sati u KIC-u, a bit će besplatne za građane.

U zagrebačkom uredu UNDP-a kažu da se sličan projekt s bankarskim sektorom u drugim zemljama nije provodio. Stoga će hrvatski projekt biti predstavljen idući tjedan u Beču na konferenciji “Odgovorno ulaganje”, a u UNDP-u vjeruju da će zagrebačke radionice postati model koji će i drugi uredi i države moći slijediti.

Program UN-a

Najnoviji podaci središnje banke pokazuju da su građani zaduženi s više od 81 milijardu kuna kredita, a zaduženost se, ako je rastegnemo na 1,5 milijuna solventnih građana, penje i do 55.000 kuna. I bankari prezaduženost građana smatraju prioritetnim problemom, na kojem treba raditi usprkos tome što zarađuju upravo na dugovima građana. Program UN-a pionirski je pokušaj da se i banke potakne na društveno odgovorno poslovanje i svojevrsno partnerstvo s građanima.  Cilj je radionica, naglašavaju bankari, naučiti građane da planiraju svoj budžet i promišljeno donose svoje financijske odluke. Budžet je definiran kao praćenje stavaka o novcu koji zarađujemo, koliko trošimo i na što trošimo. On uključuje i praćenje štednje, kao i otplate ili plaćanje obveza (npr. rata kredita, režijskih troškova i sl.) Radionice su usmjerene na opće primjere i radne vježbe, što znači da stručnjaci na njima ne daju građanima osobne savjete.

Šest banaka

U radu radionica zasad aktivno sudjeluje šest hrvatskih banaka (Hypo-Alpe-Adria Bank, Erste&Steirmarkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Slavonska banka i Volksbank), a očekuje se da će se proširiti i na ostale regije.

Primjer mjesečne tabele troškova

• prihodi - plaća + ostala primanja (dječji doplatak, najam stana, povrat poreza, božićnica, regres)

• troškovi

• rashodi režija

• troškovi prehrane i kućnih potrepština

• ostali troškovi (gorivo, prijevoz, vrtić za djecu, novine, cigarete)

• periodični troškovi (odjeća i obuća, liječenje, odmor, registracija i održavanje vozila)

• ulaganja - (knjige, tečajevi, osiguranja, stambena štednja, rate kredita)