Slobodna Dalmacija: 19. 06. 2006.

STOP TRGOVINI BEOGRADSKA DIREKCIJA ZA IMOVINU PONIŠTILA JE VEĆ DOGOVOREN NATJEČAJ ZA EKSKLUZIVNU VILU NA LAPADU

Srbija zaustavlja prodaju odmarališta na Jadranu

NERIJEŠENI ODNOSI Premda je za prekrasnu vilu na Lapadu kupac, zagrebačka tvrtka REZ Art d.o.o., platio 1.210.000 eura, srbijanska direkcija poništila je natječaj, a kao prepreka navode se neriješeni imovinskopravni odnosi

Piše: Kate ŠUTALO

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije poništila je natječaj za prodaju bivšeg odmarališta srbijanske Elektroprivrede. To je prekrasna vila smještena na dnu lapadske uvale u Dubrovniku, na samom početku šetnice prema hotelu Neptun, koju je odlukom hrvatske Vlade koristila Mostarska biskupija za svoje umirovljene svećenike.

Iako su u javnosti iscurile tek škrte informacije o toj kupoprodaji s početka ove godine, bilo je poznato da je kupac zagrebačka tvrtka REZ Art d.o.o., registrirana prošle godine. Oni su navodno platili nekretninu 1.210.000 eura, dok je početna cijena bila 968.400 eura.

Lov u mutnom

Kako neslužbeno doznajemo, do poništenja natječaja je došlo zbog čudnih okolnosti vezanih uz kupoprodaju. Dok neki tvrde da postoje određeni problemi s kupcima, s druge strane se kao prepreka navode neriješeni imovinskopravni odnosi.

Premda nitko ne želi javno govoriti, očito je da postoje problemi vezani uz prodaju nekretnina koje su nekad koristile tvrtke iz bivših jugo-republika, i to u prvom redu iz Srbije.

Provlači se teza da Srbija pokušava regulirati imovinu u Hrvatskoj, te na prodajama zaraditi novac znajući da će u sukcesiji teško doći u posjed tih nekretnina, pa neki tvrde da iz Beograda sada "love u mutnom". Pitaju se je li ta imovina ikad bila u vlasništvu srbijanskih tvrtki ili u društvenome.

Sporne nekretnine

Kao sporne nekretnine u Dubrovniku, uz odmaralište srbijanske Elektroprivrede, iz Beograda se navode bivša odmarališta Jugobanke u Svetom Jakovu, zatim Genexa Vila Rašica u Lapadu, Rekreaturs na otoku Jakljanu, te u Srebrenom u Župi dubrovačkoj odmaralište Kakanj i hotel Srbija.

Inače, iz beogradske Direkcije za imovinu već su najavljivali prodaju niza nekretnina u Hrvatskoj, posebice na Jadranu. Te prodaje iz Beograda opravdavaju prilogom "G" Sporazuma o sukcesiji, kojim je određeno da privatno vlasništvo i stečena prava građana ili drugih pravnih osoba bivše SFRJ budu zaštićena od strane države sukcesora.

Zakonska zabrana

U skladu sa Sporazumom određeno je da prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi na teritoriju države sukcesora i na koji su građani ili druge pravne osobe iz bivše SFRJ imale pravo na dan 31. prosinca 1990. budu priznata, zaštićena i vraćena u prvobitno stanje od strane te države, a u skladu s utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava, i to nezavisno od nacionalnosti, državljanstva, boravišta ili prebivališta tih osoba.

S druge strane, u Hrvatskoj je na snazi Zakon o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH, prema kojem pravne osobe iz sad već bivše SiCG nemaju pravo raspolagati nekretninama u RH na kojima imaju upisano pravo korištenja.

Rješenje se još čeka

Prema objašnjenju iz Ministarstva vanjskih poslova RH, pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju RH ili već bivše SiCG rješavat će se u skladu s načelima iz Aneksa "G" Ugovora o pitanjima sukcesije, sklapanjem odgovarajućega međudržavnog ugovora o uređenju tih odnosa.

Slučaj hotela Makedonija

Da postoji problem u slijedu vlasništva nad nekim nekretninama, pokazuje i nedavni primjer bivšeg hotela Makedonija, koji sad obnavlja vlasnik svjetski poznatoga hotelskog lanca Amanresorts Adrian Zecha, dok pravo na vlasništvo polaže i domaći poduzetnik Anto Janjik navodeći da je taj objekt kupio od beogradske tvrtke. Tko je od njih vlasnik te nekretnine, odlučit će Općinski sud u Dubrovniku.

Novinarima ni riječi

Iz republičke Direkcije za imovinu Republike Srbije hrvatski novinari već mjesecima ne mogu dobiti informaciju. Do savjetnika direktora Direkcije Nebojše Negića, koji je uvijek bio na raspolaganju u vrijeme kad su prodavali nekretnine na otoku Jakljanu i koji je tada naglašavao kako će u određenom vremenskom razdoblju Republika Srbija prodati svoje nekretnina na području Hrvatske, sada je telefonski nemoguće doći.

Tajnica ga pravda važnim sastancima, koji prije nisu bili problem za javljanje hrvatskim novinarima, kao i poslovnim putovanjem.