Slobodna Dalmacija: 19. 06. 2006.

TRGOVANJE JOSIP FRIŠČIĆ NE ŽELI SE JOŠ SVRSTATI NI U JEDAN TABOR

Bez HSS-a nema vlade ni Račanu ni Sanaderu

TRGOVAC Josip Friščić ojačava svoju poziciju uoči bitke za poticaje koja će se voditi na jesen, nastavljajući tamo gdje je prije dvije godine stao Zlatko Tomčić u etabliranju HSS-a kao trgovačke stranke koja se uvijek prikloni onom tko ponudi više

Bitka za HSS je počela. Predsjednik SDP-a Ivica Račan podržao je nedavnu inicijativu Josipa Friščića za raspisivanjem referenduma o ekološko-ribolovnoj zoni. Uz izvjesnu ogradu, onu po kojoj bi se Glavašev ratni suborac Vladimir Šeks dragovoljno trebao odreći zastupničkog imuniteta.

Stalno bacanje mamaca

Ivo Sanader ozbiljno računa na pakt s HSS-om nudeći im bianco ulaznicu u Europsku pučku stranku, HNS jednu varijantu izborne strategije temelji na predizbornoj koaliciji sa "seljacima", a Anto Đapić najavljuje početak pregovora s HSS-om.

Friščić je, ukratko, postao jedini političar u zemlji koji se danas može naći s Račanom, sutra sa Sanaderom, prekosutra s Vesnom Pusić, da bi dan kasnije našao termin za susret s Đapićem. Bez podrške HSS-a, kako sada stvari stoje, ni HDZ ni SDP neće moći formirati iduću Vladu, pa je bacanje mamaca Friščiću postalo uobičajena aktivnost svih političkih stranaka u zemlji.

Oporbena retorika

Svjesni svoje pozicije, HSS-ovci se u ovoj fazi pretkampanje ni po koju cijenu ne žele svrstati u neki određeni tabor. Friščić je opozvao seljačke prosvjede pruživši prije dva mjeseca ruku Sanaderu. Kada je osjetio da se previše nagnuo udesno, pojačao je oporbenu retoriku i zatražio referendum o primjeni ribolovne zone na Italiju.

Time je, ujedno, ojačao i svoju poziciju uoči bitke za poticaje koja će se voditi na jesen, nastavljajući tamo gdje je prije dvije godine stao Zlatko Tomčić u etabliranju HSS-a kao trgovačke stranke koja se uvijek prikloni onom tko ponudi više. Jedini je problem što takva politika 2003. godine HSS nije dovela na vlast, nego u — oporbu.

Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

HSS-ovci NA RASKRIŽJU

RAZLOZI ZA KOALICIJU S HDZ-om

zastupanje sličnih konzervativnih vrijednosti

podrška članstvu u Europskoj pučkoj stranci

HDZ je spreman ustupiti više od SDP-a

RAZLOZI ZA KOALICIJU SA SDP-om

blizina HDZ-u smanjuje rejting HSS-a

čvršći pregovori s EU-om oko poljoprivrede

brojne koalicije na terenu